Kαλεσμένη στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» (Kontra) και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή

 

 
Σήμερα που ακούσαμε τις τοποθετήσεις των σχετικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είδαμε όλοι ότι οι φορείς δεν είναι ευχαριστημένοι με το νομοσχέδιο, ούτε καν η ΓΕΣΕΒΕΕ ενώ υποτίθεται το νομοσχέδιο βοηθάει τον εργοδότη. Στην πραγματικότητα όμως, οι εργοδότες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας το απορρίπτουν, όπως βέβαια και η κοινωνία είναι εναντίον του νομοσχεδίου και αυτό έχει καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις.
 
Το 8ωρο καταργείται καθώς με ατομική σύμβαση καθιερώνεται 10ωρη εργασία και οι 2 επιπλέον υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Μας λέει λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης ότι ο εργαζόμενος θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον εργοδότη και θα διαπραγματεύεται το ωράριο του. Ο νόμος είναι σαφής, επιτρέπει 10ωρο ωράριο και οι 2 ώρες υπερωρία θα «πληρώνονται» με ρεπό μέσα στο εξάμηνο. Τις 2 ώρες υπερωρία θα τις «πληρώνεται» με βόλτα την Παρασκευή, ενώ μέχρι σήμερα κάθε ώρα ήταν 20% παραπάνω, δηλαδή 40% οι 2 ώρες.
 
Πόσο δυνατός είναι ο εργαζόμενος απέναντι σε έναν εργοδότη βιομήχανο; Μέχρι τώρα διαμεσολαβητής ήταν το σωματείο, το οποίο έκανε την διαπραγμάτευση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τις κλαδικές συμβάσεις, τις οποίες εμείς επαναφέραμε μετά τα μνημόνια. Ο κ. Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα έχουμε μείωση μισθών, επειδή θα είναι απλήρωτες οι υπερωρίες, άρα μείωση των εισοδημάτων. Η ΓΕΣΕΒΕΕ ξέρει ότι όταν μειώνονται οι μισθοί, πέφτει η αγοραστική αξία, πέφτει ο τζίρος, μπαίνουν λουκέτα στην αγορά. Οι μικρομεσαίοι γνωρίζουν ακόμα ότι ο νόμος αυτός πριμοδοτεί τις μεγάλες αλυσίδες και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
 
Ο εργαζόμενος δουλεύει υπερωρίες γιατί δεν του φτάνει ο μισθός όχι για να πάρει ρεπό. το 85% των εργαζομένων σήμερα πληρώνεται με μισθό 1000 ευρώ. Οι γονείς λοιπόν θα φεύγουν από το σπίτι τους στις 8 το πρωί και θα επιστρέφουν στις 8 το βράδυ γιατί αυτό ορίζει η ατομική σύμβαση που εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν με το νέο νομοσχέδιο, που είναι κατά τα άλλα ενσωμάτωση ευρωπαΐκής οδηγίας για την εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής και του εργασιακού βίου.
 
Το Σύνταγμα μας ορίζει ότι το κράτος κατοχυρώνει τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Για αυτό το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας( ήταν μέσα στο Υπουργείο Εργασίας. Τώρα η ΝΔ το έκανε ανεξάρτητη αρχή, που είναι τραγικό λάθος. Εμείς την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράψαμε μέσα σε ένα χρόνο 6εκατομμύρια παράνομες, αδήλωτες υπερωρίες.
 
Η ΝΔ μόλις έγινε κυβέρνηση κατήργησε το ΣΕΠΕ και φτήνυνε τα πρόστιμα. Το πρόστιμο που έλαβε τραπεζικός όμιλος επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν 1.700.000 ευρώ με τις αλλαγές της ΝΔ θα ήταν μόλις 100.000 ευρώ.