Καλεσμένη στην εκπομπή «απολύτως σχετικό» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και τους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου

 

Η  ΝΔ χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να αναδιοργανώσει, τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και το τοπίο της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

 

Η ενίσχυση των εργαζομένων, η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των νοικοκυριών που προτείνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» είναι η μόνη λύση για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια στην παρούσα κρίση.

 

Χωρίς επιδόματα, παροχές και δωρεάν υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους οι ανισότητες αυξάνονται. Αυτό επιθυμεί η Δεξιά.

 

 

Η κρίση αυτή έχει νέα στοιχεία, εντάσσεται όμως στην αλληλουχία επαναλαμβανόμενων παγκόσμιων κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας, όπως η δημοσιονομική που βιώσαμε και στη χώρα μας από το 2009 -2018 και η κρίση της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μοιάζει είτε να μην κατανοεί τα χαρακτηριστικά της, είτε να έχει άλλα σχέδια.

 

Το βασικό χαρακτηριστικό της κρίσης είναι ότι δημιουργεί, μέσα από τη συμπίεση μισθών και εισοδημάτων και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας ένα σπιράλ ύφεσης δηλαδή μια ανατροφοδοτούμενη ύφεση όπου κινδυνεύει να παγιδευτεί η χώρα και να μην μπορεί να ανακάμψει. 

 

Σε ερώτηση για το ότι η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναφέρεται μονίμως σε επιδόματα, η βουλευτής απάντησε ότι και η κυβέρνηση κάνει επιδοματική πολιτική, αλλά με λάθος τρόπο, αφού επιδοτεί την ανεργία, βάζοντας τους εργαζόμενους μπροστά σε τρεις επιλογές: ή να μπουν σε αναστολή εργασίας και να πάρουν ένα επίδομα ίδιο για όλους, χάνοντας την προστασία από την απόλυση μόλις η περίοδος ανατολής  λήξει, ή να μπουν σε εκ περιτροπής εργασία με άμεση μείωση του μισθού τους και απώλεια του ενός δώρου, ή να απολυθούν άμεσα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, με το πρόγραμμά του «Μένουμε Όρθιοι», προτείνει την επιδότηση της εργασίας, δηλαδή την  αναπλήρωση ολόκληρου του μισθού του εργαζόμενου, ώστε να διατηρηθεί η   ζήτηση και να υπάρχει  ρευστότητα στην αγορά.  Όταν η κυβέρνηση, το Δεκέμβρη του 2019, έκοψε 700 εκ. από το μέρισμα, οι επιχειρήσεις  υπέφεραν.  Τα  επιδόματα είναι η μια πτυχή της μέριμνας του κράτους για την καταπολέμηση των  ανισοτήτων, οι δύο άλλες είναι οι παροχές και οι δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται από το κοινωνικό κράτος. Το κόστος της επιδότησης της εργασίας το έχουμε υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια στα  3,7 δις. Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε άμεσα να διαθέσει αυτό το ποσό αντί να σπαταλά το δημόσιο χρήμα σε δώρα προς τους ημετέρους.

 

Η  ΝΔ χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να αναδιοργανώσει, τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και το τοπίο της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.  Στην Ελλάδα το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, οικογενειακές, με έως 10 εργαζόμενους. Αυτές έχουν μπει στο στόχαστρο της ΝΔ, προκειμένου να επικρατήσουν οι επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως ζητούσε το ΔΝΤ και  παγίως ζητά ο ΣΕΒ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων με συνολικό ποσό 3 δις.

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα κοινωνικά μέτρα στήριξης η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη απάντησε ότι ο τρίτος πυλώνας της παρέμβασης του κράτους κατά της κρίσης είναι η  στήριξη των νοικοκυριών με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Η ενίσχυση αυτή απευθύνεται σε ευρείες κατηγορίες ανθρώπων που τα εισοδήματά τους μειώθηκαν δραματικά από την κρίση, ανεξάρτητα από το εισόδημα που είχαν πριν. Άρα δεν αφορά τους φτωχούς ή ακραία φτωχούς, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ) που δίνεται σε 270.000 νοικοκυριά, 470.000 άτομα συνολικά. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης καλύπτει τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι, τους ανάπηρους, τους καλλιτέχνες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς,  αφορά 1.900.000 άτομα, που μαζί με τις οικογένειές τους  φθάνουν τα 4 εκ. ανθρώπους, σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας. Το μέτρο αντιμετωπίζει την ιδιαιτερότητα της σημερινής κρίσης που συνίσταται στο ότι πλήττει σε μεγάλο βαθμό και τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα που πριν την κρίση είχαν ικανοποιητικό εισόδημα.  

 

Κάθε νοικοκυριό που έχει έστω και ένα μέλος της από αυτές τις πληττόμενες κατηγορίες, θα πάρει το βοήθημα. Ο άμεσα δικαιούχος παίρνει 400 €, κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού του  παίρνει  200 € ευρώ και κάθε ανήλικο παιδί του 100 €. Εξαιρούνται μόνον όσα μέλη της οικογένειας δεν είδαν καμία επίπτωση στο εισόδημά τους από την κρίση. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά θα πάρει 800 € το μήνα 3.200 € το τετράμηνο.

 

Προτείνουμε το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης να δοθεί για 4 μήνες, με κόστος 3,5 δις. Μετά το τετράμηνο σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση, φυσικά με τις απαραίτητες προσαρμογές,  για να αναμορφώσουμε και να διευρύνουμε σε περισσότερους πολίτες το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι πόροι που θα απαιτηθούν θα βαίνουν μειούμενοι όσο θα μειώνεται η ανεργία, γιατί η αγορά εργασίας και η ενίσχυση των νοικοκυριών λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

 

Η ενίσχυση των εργαζομένων, η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η ενίσχυση των νοικοκυριών που προτείνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» είναι η μόνη λύση για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια στη νέα  κρίση που βιώνουμε σήμερα.