Καλεσμένη στην χθεσινή εκπομπή Kontra News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη

 

 

▶️ Στην εκτόξευση του πληθωρισμού συνέτεινε και η τεράστια αύξηση των δαπανών στέγης κατά την ΕΛΣΤΑΤ.
 
▶️ Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, άμεσα εφαρμόσιμες.
 
• Η σημερινή αύξηση του πληθωρισμού που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στο 10,2% (σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο) επηρεάζει τα πιο αδύναμα και μεσαία στρώματα πολύ περισσότερο απ΄ όλους τους άλλους διότι ως γνωστόν καθορίζεται από εννέα επιμέρους δείκτες τιμών καταναλωτή στους οποίους οι τρεις έχουν εξαιρετικά υψηλές τιμές. Είναι τα είδη διατροφής ( 10,9% ) , οι μεταφορές ( 15,5%), και οι τιμές καταναλωτή για τις δαπάνες στέγασης, 35,2% σε σχέση με πέρυσι τον Απρίλιο.
 
• Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε αυτά ήταν 7 μέτρα … ασπιρίνες νομίζοντας ότι θα κοροΐδέψει τον κόσμο, μέτρα που και χρονοβόρα είναι δε θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα αλλά είναι και παρωχημένα.
• Τα δικά μας μέτρα βασίζονται στο ότι θα μειώσουμε τα έξοδα στέγης και θα αυξήσουμε τα εισοδήματα.
 
• Θα αποτρέψουμε την αναδιανομή του πλούτου ελληνικού λαού, που τα 4/5 είναι η ιδιοκτησία, να αλλάξουν χέρια. Θα το πετύχουμε με την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου γιατί ήδη με τα νέα στοιχεία κοκκίνησαν περισσότερα δάνεια. Από τα δάνεια που ήταν ρυθμισμένα πριν από 18 μήνες, 1 στα 3 είναι και πάλι κόκκινο.
 
• Θα ρίξουμε ένα μεγάλο απόθεμα κτιρίων (χιλιάδες) στην αγορά μέσα από την Τράπεζα Στέγης για οικονομικά προσιτή κατοικία. Θα τη δημιουργήσουμε από ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι θα λάβουν ένα πακέτο κινήτρων, φορολογικά (απαλλαγή ενφια), ενεργειακή αναβάθμιση, 12 σίγουρα ενοίκια κάθε χρόνο, επιστροφή του ακινήτου στην κατάσταση που ήταν. Ένα πείραμα που πέτυχε στη Βαρκελώνη αλλά και στη χώρα μας με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.
 
• Τέλος, θα επιδοτήσουμε με 120 εκ. τους νέους, από 24 έως 40 ετών καθώς και τα νέα ζευγάρια, με διπλάσια επιδότηση ενοικίου απ ότι σήμερα. Συγκεκριμένα, από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 τα μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Επειδή εμείς δεν έχουμε λεφτόδεντρα όπως η ΝΔ, κάθε πρόταση μας είναι κοστολογημένη.