«Η τραγωδία στο γηροκομείο Χανίων είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στον τομέα υπηρεσιών πρόνοιας που προωθεί η ΝΔ»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Αλέγκρο» στο Κόκκινο (105.5) και στη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη.

 

 

• Η διαχείριση των ζητημάτων πρόνοιας είναι πολιτική ευθύνη, όχι ζήτημα ευαισθησίας και φιλανθρωπίας. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά αριστεράς και δεξιάς.
 
• Αυτά που διαβάζουμε για το Γηροκομείο στα Χανιά, είναι τραγικά. Από τις αρχές του 2020, μέσα σε 15 μήνες, είχαμε 73 θανάτους. Αυτό σημαίνει 120% σε σχέση με τη δυναμικότηττα δομής. Είναι σαν να «άλλαξαν» όλοι οι ωφελούμενοι. 60 άτομα φιλοξενεί το περισσότερο και πέθαναν 73, δηλαδή 6πλασια από το μέσο όρο.
 
• Δεν ξέρουμε τι θα βγάλει η εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται. Είναι πάντως, τρομακτικά αυτά που καταγγέλλονται από πρώην εργαζομένους οι οποίοι απολύθηκαν γιατί διαμαρτύρονταν και από συγγενείς: απάνθρωπη διαβίωση, ανεπαρκή και κακής ποιότητα σίτιση, καθήλωση στα κρεβάτια και αμαξίδια, αναίτια χορήγηση ηρεμιστικών.
 
• Το κράτος όχι μόνο νίπτει τας χείρας του για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά συγχρόνως θεωρεί ότι αυτός είναι νομίμως ένας τομέας κερδοσκοπίας. Το είδαμε δύο τρόπους. Μόλις έγινε κυβέρνηση η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 κατήργησε το σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας που είχε ιδρυθεί το 2001, το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις παρεμβαίνει και κάνει έρευνες. Το δεύτερο, είναι το εξής: προ ημερών ο Άδωνης Γεωργιάδης στον αναπτυξιακό νόμο όρισε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων. Στις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται και τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) που είναι για ηλικιωμένους πάνω από 80 ετών, οι οποίοι ζούνε στο σπίτι τους αλλά απασχολούνται εκεί όλη την ημέρα. Επιτρέπει ο νέος νόμος σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει μια επιχείρηση για τα ΚΗΦΗ και τα ΚΔΗΦ ΑμΕα ως εξής: καταθέτεις αίτηση και εάν δεν απαντήσει το δημόσιο σε 60 ημέρες, προχωράς στην ίδρυση.
 
• Εμείς ως κυβέρνηση το 2016 καταλάβαμε ότι δεν μπορούσαμε να ελέγχουμε ποιες δομές είναι ιδιωτικού δικαίου, ποιες δημόσιες και ποιες κοινωφελείς γιατί δεν ήταν καταγεγραμμένες. Περάσαμε έναν νόμο με τεράστιο ρίσκο όπου μέσα σε τρεις μήνες έπρεπε όλες οι δομές να εγγραφούν στα ηλεκτρονικά μητρώα, δίνοντας όλα τα στοιχεία τους, εργαζόμενους, ισολογισμούς, κτλ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αφαιρείτο η άδεια λειτουργίας.
 
• Είναι απαραίτητο να στηθεί ένας δημόσιος προνοιακός βραχίονας, ο οποίος θα ελέγχει, αξιολογεί και συντονίζει τόσο τις δημόσιες δομές του κράτους , όσο και τις ιδιωτικές, που βρίσκονται στον α’ και β’ τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς εκεί παρέχονται οι υπηρεσίες για τους πολίτες. Όλα αυτά πληρώνονται με λεφτά του κράτους από τον ΕΟΠΥ. Αυτό σκοπεύαμε να κάνουμε, αλλά δεν προλάβαμε. Το είπαμε από την πρώτη μέρα στην αρμόδια υφυπουργό, κ. Μιχαηλίδου, ότι αυτή πρέπει να είναι προτεραιότητα της, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα.
 
• Εμείς είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ το ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένη φροντίδα ηλικιωμένων) που συντόνιζε τα πάντα για την τρίτη ηλικία ψηφιακά. Για να βλέπεις σε ποια δομή βρίσκεται ο κάθε ηλικιωμένος. 150 τέτοιες δομές θα συντόνιζαν στα κέντρα κοινότητας όλα τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες για την Τρίτη ηλικία. Όλα αυτά τα πάγωσε η ΝΔ.
 
• Είμαστε πολύ περήφανη ως κυβέρνηση για τον θεσμό των σχολικών γευμάτων. Ξεκινήσαμε πιλοτικά το 2016 στο Πέραμα με 4.500 ημερησίως τα παρασκεύζαν κοινωνικές επιχειρήσεις όπου δούλευαν κατά το 50% πρώην τοξικοεξαρτημένοι ( ΚΕΘΕΑ), πρώην φυλακισμένοι και άτομα με νοητική στέρηση.
 
• Έχουμε πολλές ενδείξεις ότι ο κόσμος τον τελευταίο καιρό εγείρεται. Οι νέοι καθημερινά προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους συνομήλικους, οι φοιτητές προσπαθούν να φρενάρουν το νόμο της Κεραμέως για την αστυνομία στα ιδρύματα. Οι πολίτες εγείρονται εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για την Πυρκάλ, αντιδρούν για το Θέατρο Βράχων για να μην περιέλθει ένα κομμάτι 104 στρεμμάτων σε ιδιώτη.
 
• Πρέπει να βρεθούμε δίπλα στις μεγάλες δυνάμεις του λαού που εγείρονται και διεκδικούν τα δικαιώματα τους.