Η ΝΔ κοροΐδεύει τους ανάπηρους συμπολίτες μας με τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, που θα αφορά μόλις 2000 ανάπηρους για μια διετία.

Καλεσμένη στο ραδιόφωνο Κόκκινο 105,5 fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη.

 

 

▶️ Η νίκη των σοσιαλοδημοκρατών στη Γερμανία συνδέεται με την κοινωνική τους ατζέντα.
 
▶️ «Πουκάμισο αδειανό» το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα για την προσχολική αγωγή, τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους.
 
▶️ Η έκθεση του ΓΛΚ αποδεικνύει ότι το νομοσχέδιο είναι «φούσκα».
 
▶️ Ο τρόπος που νομοθετείται για την αντιμετώπιση της κακοποίησης, ανοίγει πεδίο διαφθοράς και συναλλαγής.
 
▶️ «Φάντασμα» το πρόγραμμα Κυψέλη για την προσχολική αγωγή.
 
▶️ Η ΝΔ κοροΐδεύει τους ανάπηρους συμπολίτες μας με τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, που θα αφορά μόλις 2000 ανάπηρους για μια διετία.
 
• Η νίκη των σοσιαλοδημοκρατών στη Γερμανία συνδέεται με την κοινωνική ατζέντα και τις σχετικές προτάσεις που παρουσίασαν, μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης που φτωτοποιείται ραγδαία λέγω των κρίσεων (οικονομικών, κλιματικών, πανδημικών), μέτρα κατά της ακρίβειας και προτάσεις για το πρόβλημα της στέγης. Μην ξεχναάμε ότι σήμερα στο Βερολίνο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κατοικία.
 
• Η ΝΔ γνωρίζει ότι τα κοινωνικά θέματα και τα ζητήματα κοινωικής προστασίας απασχολούν την πλειοψηφία, και κυρίως τα μεσαία στρώματα. Για αυτό και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με νομοσχέδιο, που ήρθε για συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής με express διαδικασίες, «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, πρόγραμμα «Κυψέλη», προώθηση της αναδοχής και υιοθεσίας, «προσωπικό βοηθός» για ΑΜΕΑ».
 
• Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά πάνω από 1 εκατ. ανάπηρους και περισσότερα από 400.000 παιδιά και ηλικιωμένους, το οποίο στην πραγματικότητα ζητάει από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή χωρίς καν να αναλύει τους στόχους του. Ένα νομοσχέδιο «πουκάμισο αδειανό». Προσφιλής τακτική της κυβέρνησης. Φέρνει δηλαδή στη Βουλή ένα νομοθέτημα ασαφές και γενικόλογο. Η έκθεση όμως, του ΓΛΚ αποδεικνύει πόσο «φούσκα» είναι γιατί για να πραγματοποιηθούν όσα νομοθετούνται χρειάζονται πολλά κρατικά χρήματα. Τα χρήματα όμως, που αφορούν στο παρόν νομοσχέδιο είναι λίγα και προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης σε βάθος τριετίας.
 
• Ένα μέρος του νομοσχεδίου αφορά στην αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων και ηλικωμένων σε δομές. Θα ορίζεται από τον διευθυντή μιας δομής ένας υπεύθυνος καοποίησης, ο οποίος θα καταγγέλλει τους συναδέλφους του, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πεδίο διαφθοράς και συναλλαγής. Σε ένα ιδιωτικό γηροκομείο, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος θα καταγγείλλει τον συνάδελφο του. Είναι δυνατόν να νομίζουμε ότι αυτή είναι η λύση για τα περιστατικά κακοποίησης. Εμείς προτείναμε μια τριμελή επιτροπή που θα περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διξηγόρο. Επίσης, από την Έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει ότι για αυτό το μέτρο δε προκύψει δαπάνη.
 
• Όσον αφορά το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ» για παιδιά 0-4 ετών, το οποίο τόσο έχει «διαφημίσει» η κ. Μιχαηλίδου, δεν αναφέρεται καν με σαφήνεια τι περιλαμβάνει. Βγήκαν στη διαβούλευση 100 σελίδες, καταδικάστηκε από αρμόδιους φορείς και σχετικούς επιστήμονες, και στον νόμο καταλαμβάνει μόλις 4 σελίδες. Σαν να είναι ένα «πρόγραμμα φάντασμα». Θα κοστίσει 4,5 ένα πρόγραμμα κολλάζ ξένων πρακτικών που στηρίζεται κυρίως στο πρόγραμμα «Reach up and health» που σχεδίαστηκε τη δεκαετία του 70 για αναπτυσσόμενες χώρες (Μπαγκλαντές, Τζαμάικα), και το οποίο εν έτει 2021 μας λέει πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα βρέθη και ότι είναι καλό όταν ταίζουμε τα παιδιά να τους μιλάμε. Το πρόγραμμα, το οποίο ανατέθηκε στην εταρεία Διανέοσις», απαξιώνει εντελώς το επιστημονικό προσωπικό και τους εργαζόμενους της προσχολικής αγωγής, αντιμετωπίζοντας έως τωρα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «πάρκινγκ» παιδιών, χωρίς εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
 
• Είμαστε απόλυτα υπέρ του θεσμού του προσωπικού βοηθού, που αφορά 1 εκατομ. συμπολίτες μας. Αλλά έτσι όπως θεσμοθετείται από τη ΝΔ, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίος θα αφορά μόλις 2000 ανάπηρους συμπολίτες μας για δύο χρόνια. Ένας στοιβαρός θεσμός προσωπικού βοηθού χρειάζεται πολλά χρήματα, τα οποίο η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να διαθέσει. Για μια ακόμα φορά η ΝΔ κοροΐδεύει τους ανάπηρους συμπολίτες μας.