Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαφάνισε την κατηγορία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εκτός προστατευτικού πλασίου από το σύστημα ψηφιακής καταγραφής του ΕΚΚΑ.

Συνέντευξη στο Κόκκινο (105,5) και τη δημοσιογράφο Μαρία Θανασούλια

 

 

▶️ Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαφάνισε την κατηγορία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εκτός προστατευτικού πλασίου από το σύστημα ψηφιακής καταγραφής του ΕΚΚΑ.
 
▶️ Για να κάνει αντιπερισπασμό λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ΝΔ και να αλλάξει την ατζέντα, ο κ. Οικονόμου χρησιμοποίησε γκεμπελική προπαγάνδα με χυδαιότητες κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
• Όσο οι προσφυγικές ροές είναι μεγάλες, τόσο αυξάνει ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 350 κλίνες όπου μπορούσαν να φιλοξενηθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τις έφτασε 2.500 (σε δομές και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης).
 
Εμείς, με τη βοήθεια της UNICEF αναπτύξαμε ένα ψηφιακό σύστημα καταγραφής, το οποίο ανανεωνόταν κάθε 15 ημέρες με τα στοιχεία όλων των παιδιών που έμπαιναν στην χώρα από τα σύνορα, θαλάσσια και χερσαία. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν ήθελαν να παραμείνουν σε δομές διότι ο προορισμός τους δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη. Αυτά είναι τα «χαμένα» παιδιά, τα οποία δεν μπορούσαν να εντοπιστούν και για τα οποία αναφερόταν ότι ζούσαν σε επισφαλείς συνθήκες.
 
• Η κυβέρνηση της ΝΔ με νόμο διαχώρισε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε άνω και κάτω των 15 ετών, για να μπορεί να απελαύνει με διαδικασίες που εφαρμόζονται σε ενήλικες τα παιδιά άνω των 15 ετών, τα οποία αποτελούν το 90% των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των έφηβων του πολέμου. Επίσης, αφαίρεσε αυτή την αρμοδιότητα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το μετέθεσε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα όταν έστειλε 11 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Λουξεμβούργο.
 
• Επειδή όμως το ΕΚΚΑ το οποίο κάνει την καταγραφή ανήκει στο Υπ. Εργασίας εφευρίσκουν έναν εθνικό μηχανισμό επείγουσας ανταπόκρισης στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
• Τον Φεβρουάριο η κ. Αγαπηδάκη είχε στείλει υπόμνημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ζητούσε διευκρινήσεις έπειτα από καταγγελίες και δημοσιεύματα. Στη συνέχεια, βουλευτές του ΣΥΡΙΑ, έχοντας τα στοιχεία του ΕΚΚΑ του Μαρτίου του 2021, σύμφωνα με τα οποία 890 παιδιά, δηλαδή το 23%, βρίσκονταν σε επισφαλείς συνθήκες και επομένως δεν μπορούσαν να εντοπιστούν, καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση.
 
• Τότε η κ. Βούλτεψη ως αρμόδια Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ασυνόδευτο προσφυγόπουλο εκτός προστατευτικού πλαισίου. Όμως, ο πίνακας του ΕΚΚΑ είχε 523 μη εντοπιζόμενα παιδιά. Η προαναγγελθείσα προφητεία της κ. Βούλτεψη οδηγεί τον Σεπτέμβριο του 2021 να απουσιάζει η κατηγορία αυτή από τους πίνακες του ΕΚΚΑ. Και για αυτό επανήλθαμε στις 4 Νοεμβρίου με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, όπου ζητούσαμε ενημέρωση, νούμερα και πληροφορίες για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Τότε η κ. Αγαπηδάκη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο. Παράλληλα, το θέμα είχε ήδη απασχολήσει το διαδίκτυο και χρήστες των κοινωνικών δικτύων.
 
• Παρόλο που με αυτή την κυβέρνηση ζούμε την πιο άγρια γκεμπελική προπαγάνδα, δεν έχω ξαναδεί τέτοια επίθεση από τη ΝΔ, διά στόματος του κ. Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πρακτικές της διεθνούς ακροδεξιάς και δημιουργεί, θεσμικά μάλιστα, ένα ελληνικό QAnon. Επειδή είναι πολιτικά ανεπαρκέστατοι, πουλούν την ψυχή της Δημοκρατίας μας στο διάβολο του εκφασισμού».
 
• Η κυβέρνηση πλέον είναι στο καναβάτσο λόγω της κατάστασης στην οποία έχει οδηγήσει την χώρα με την ακρίβεια, την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και μια νέα ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών. Και για αυτό προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα.
 
• Εμείς δεν ενστερνιζόμαστε κατηγορίες που είδαμε στα κοινωνικά δίκτυα. Ζητήσαμε ενημέρωση και επίσημα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία. Από τον κ. Οικονόμου ζητήσαμε να ανακαλέσει τα όσα απαράδεκτα είπε, τον ενημερώσαμε για όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, εγκαλούμε τη ΝΔ γιατί δεν εφαρμόζει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.