Για την ασφάλεια των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων απαιτείται νέο δίχτυ ασφάλειας το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

Καλεσμένη στο ραδιόφωνο Real Θεσσαλονίκης 107.1 και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

 

 

▶️ Για την ασφάλεια των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων απαιτείται νέο δίχτυ ασφάλειας το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και παραγωγούς.
 
▶️ Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και η κριτική στη ΝΔ έχουν ένα κοινό ερώτημα που τις διαπερνά. Για ποιους κυβερνάς. Με ποιους θέλεις να κάνεις τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
 
▶️ Οι επάλληλες κρίσεις του καπιταλισμού, οικονομικές, υγειονομικές και κλιματικές πλήττουν τα εισοδήματα των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων.
 
▶️ Για την ενίσχυση των εισοδημάτων απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€, μέτρο απολύτως εφικτό και αναγκαία για να έρθει η ανάπτυξη αλλά και ισχυρό κοινωνικό κράτος με μεγάλες δαπάνες.
 
▶️ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει τους αόρατους εργαζόμενους των πλατφορμών μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, με κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.
 
• Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, αφού πρώτα απάντησε ο ίδιος τα ερωτήματα για ποιους κυβερνάς, με ποιους θέλεις να κάνεις τον κοινωνικό μετασχηματισμό, δηλαδή την αλλαγή της κοινωνίας και ποιων τα συμφέροντα υπερασπίζεσαι. Εμείς έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι οι επάλληλες κρίσεις του καπιταλισμού, οικονομικές, υγειονομικές και κλιματικές πλήττουν τα εισοδήματα όχι μόνο των αδύναμων στρωμάτων, αλλά και των μεσαίων. Και είναι τα μεσαία στρώματα αυτά που εξαπατά ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι δήθεν θα ανοίξουν νέες και καλές δουλειές, ότι θα γίνουν φοροελαφρύνσεις.
 
• Δεν είναι ελάφρυνση για τα μεσαία στρώματα η αφορολόγητη γονική παροχή περιουσιών αξίας 800.000. Το 87% του ελληνικού λαού έχει περιουσία έως 150.000, αυτοί δε θα δούνε καμία διαφορά. Αυτοί όμως, που θα οφεληθούν μέχρι και 36.500 ευρώ είναι όσοι έχουν περιουσία 800.000.
 
• Δεν βοηθάς τη μεσαία τάξη όταν κάνεις οριζόντιες φοροελαφρύνσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παραπλανά τον ελληνικό λαό, όταν για παράδειγμα λέει ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων αυξηθήκαν. Αυτό είναι ψέμμα. Η αλήθεια είναι ότι τα μεσαία στρώματα φτωχοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του.
• Δεν είναι μεσαία στρώματα οι συνδαιτημόνες του, που σκοπεύουν να φάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι οι ισχυροί, τα υψηλά εισοδήματα, οι έχοντες που θα μοιράσουν την πίτα.
 
• Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι στοχευμένη, και είναι το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελεί το νέο δίχτυ ασφαλείας. Εμείς κατανοήσαμε από όλη αυτή την εμπειρία των κρίσεων ότι για τα μεσαία στρωματα που φτωχοποιούνται δεν αρκεί το ΚΕΑ (που ο κ. Μητσοτάκης μετονόμασε σε ΕΕΕ). Γιατί δεν μπορούσε να ενισχύσει όσους δεν ήταν ακραία φτωχοί, δηλαδή με εισοδήματα έως 200 ευρώ το μήνα.
 
• Το νέο Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης αντιμετωπίζει τις μεταβολές στην κατάσταση ενός νοικοκυριού λόγω μιας έκτακτης συνθήκης, όπως είναι οι φωτιές ή οι σεισμοί. Θα μπορεί δηλαδή να ενισχύει ανθρώπους, που τον προηγούμενο μήνα είχαν ικανοποιητικά εισοδήματα και ξαφνικά βρίσκονται σε ανάγκη, όπως είναι για παράδειγμα οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί των πυρόπληκτων περοχών. Το κράτος θα μπορέι να ορίζει ποιά είναι τα νοικοκυριά που πρέπει να ενισχυθούν για να ζήσουν αξιοπρεπώς με ενίσχυση 400 ευρώ, 200 ευρώ κάθε ενήλικο μέλος και 100 κάθε ανήλικο. Θα την αναπτύξουμε την πρόταση μας και στο εξωτερικό αλλά και εδώ στον διάλογο που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.
 
• Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία και εφικτή. Είναι προΰπόθεση για την ανάπτυξη, το χτύπημα της ανεργίας. Όταν όλη η Ευρώπη αυξάνει τον κατώτατο μισθό, ο κ Μητσοτάκης τον κρατάει σταθερά, στα 650 ευρώ, το επίπεδο δηλαδή που τον είχε αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δημοσιονομικές περιορισμούς. Είχαμε τότε καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, που ήταν 350 ευρώ, ο κατώτατος για τους νέους. Αυτούς θέλει να εξαπατήσει δεύτερη φορά με το πρώτο ένσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Για την ενίσχυση των εισοδημάτων απαιτείται ισχυρό κοινωνικό κράτος με μεγάλες δαπάνες.
 
• Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με το αντεργατικό νομοσχέδιο, καθώς στο άρθρο 69 γίνεται αναφορά για πρώτη φορά για αυτοπασχολούμενους αντί για μισθωτούς εργαζόμενους στις σχετικές πλατφόρμες, όπως είναι το efood. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες των αόρατων εργαζομένων, που σημαίνει ότι θα είναι μισθωτοί με εξαρτημένη εργασία, μισθό, ωράρια, ασφάλεια. Αυτή η πρόταση ήταν έτοιμη ήδη από την άνοιξη του 2019 αλλά ακολούθησαν οι εκλογές και τώρα και ο κ. Μητσοτάκης μας γυρνάει στον εργασιακό Μεσαίωνα