Για ανύπαρκτη κοινωνική προστασία πανηγυρίζει ο κ. Χατζηδάκης μέσω των δις ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

 

Με πανηγυρικό ύφος ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το Υπουργείο Εργασίας θα διαχειριστεί στην επόμενη περίοδο διπλάσια κονδύλια από ό,τι την επταετία 2014-20 για κοινωνική πολιτική.
 
Είναι αστείο να κομπάζει επειδή τα κονδύλια είναι διπλάσια από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αφού προστίθενται τα κονδύλια του ΤΑΑ που δόθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει συγκεκριμένου αλγορίθμου ανάλογα με το βαθμό βλάβης της κάθε χώρας από τον κορωνοϊό.
 
Αν θελήσουμε να δούμε επί της ουσίας τα κονδύλια που θα διατεθούν για την πρόνοια, δεν υπάρχει καμία αναλυτική ενημέρωση, παρά ενδεικτικά προγράμματα, αδιακρίτως αν είναι ΕΣΠΑ ή ΤΑΑ, πιλοτικά ή εθνικής εμβέλειας. Να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση ενέταξε στο ΤΑΑ μόνον 480 εκ. για πέντε χρόνια για δράσεις κοινωνικής προστασίας (πρόνοιας).
 
Οι ανακοινωθείσες δράσεις, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς η κάρτα αναπηρίας ή ο προσωπικός βοηθός αναπήρου (που ενώ άνοιξαν τις αιτήσεις, δεν μπορούν να βγουν αποτελέσματα γιατί δεν έχουν εκδώσει τις ΚΥΑ για τη διαδικασία και τους αξιολογητές), είναι αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας και έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες και από τους ίδιους τους αναπήρους.
Στην παρουσίαση των δράσεων εμφανίζεται ως σπουδαία διοικητική μεταρρύθμιση η «αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας». Πρόκειται για την περίφημη «λειτουργικότητα» που βρίσκει αντίθετο όλο το αναπηρικό κίνημα.
 
Πολύ ύποπτο είναι το γεγονός ότι ανακοινώνεται η συνέχιση των βρεφονηπιακών σταθμών για τρία χρόνια, ενώ το κάθε ΕΣΠΑ είναι διάρκειας 7 χρόνων, καθώς και η πλήρης απουσία αναφοράς σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ. Επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας ότι πρόκειται για ουσιαστική συρρίκνωση του προγράμματος που δεν θα καλύπτει όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του.
 
Η δε εκτεταμένη αναφορά στην επισιτιστική βοήθεια που θα δίδεται πλέον μέσω ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους του ΕΕΕ (πρ. ΚΥΑ) και η αναλυτική παράθεση της βοήθειας που έχει ήδη δοθεί από το ΤΕΒΑ, μάλλον οφείλεται στο ότι αυτή τη στιγμή δεν μοιράζονται τρόφιμα, και δεν θα μοιραστούν για πολύ ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα επιχειρησιακά σχέδια, γιατί έχουν τελειώσει τα χρήματα του ΤΕΒΑ, αλλά την ίδια στιγμή πληρώνονται στα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ακριβές διαφημίσεις για ένα πρόγραμμα που έχει διακοπεί!
 
Δεν είναι τυχαίο το ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε μια μέρα πριν έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για τη συζήτηση επί της κοινωνικής πολιτικής, ένα τομέα στον οποίο η ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς, και υπό τη σκιά της αποτυχίας του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και της εκκωφαντικής σιωπής των σκευωρών για τη Novartis.