Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Χωρίς παιδική προστασία τα ανήλικα ασυνόδευτα οδεύουν προς απέλαση κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων. Σε ποιους εκχωρούνται οι δημόσιες, διαφανείς υπηρεσίες του ΕΚΚΑ που καταργείτε; Σε ημέτερους μετακλητούς ή τρίτους;»

 

  • Σε 1463 έχουν φτάσει τα ασυνόδευτα ανήλικα  που είναι εγκλωβισμένα στα νησιά μας, αυξημένα κατά 80%(!)  σε σχέση με τα 803 πέρυσι την  ίδια εποχή, καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Φωτίου.

 

  • Άγνοια ή συνειδητή συσκότιση από την πλευρά του κ. Κουμουτσάκου, που αντί απάντησης ψέλλισε ανακρίβειες, αοριστίες και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

 

 

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Θ. Φωτίου στον  Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργο Κουμουτσάκο με θέμα: «Χωρίς παιδική προστασία τα ανήλικα ασυνόδευτα οδεύουν προς απέλαση κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων. Σε ποιους εκχωρούνται οι δημόσιες, διαφανείς υπηρεσίες του ΕΚΚΑ που καταργείτε; Σε ημέτερους μετακλητούς ή τρίτους;»

 

Στην ομιλία της η βουλευτής ανέδειξε τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων κατά παράβαση διεθνών αρχών και συμβάσεων με στόχο την απέλαση της πλειοψηφία τους στις χώρες προέλευσης, αφού με  νόμο όρισαν ότι  τα παιδιά ηλικίας άνω των 15 ετών μπορούν να κριθούν με τις ταχύρρυθμες διαδικασίες των ενηλίκων και να επαναπροωθηθούν εντός 30 ημερών στις χώρες από όπου έφυγαν, αν αυτές θεωρούνται ασφαλείς.  Ιδιαίτερα τονίσθηκε η  προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνησης για να χτιστεί  το προφίλ του φιλόστοργου και ευαίσθητου Πρωθυπουργού, ώστε να αποσπασθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από το Βατερλώ του μεταναστευτικού που έχει δημιουργήσει. Ο κ. Κουμουτσάκος ρωτήθηκε ευθέως εάν έχουν ήδη απελαθεί ή αν προβλέπεται να απελαθούν παιδιά άνω των 15 ετών στις χώρες προέλευσής τους και απήντησε με πλήρη άγνοια  του νόμου Χρυσοχοίδη, για παιδιά κάτω των 15 ετών!!

 

Η Θ. Φωτίου με έμφαση αναφέρθηκε στον τραγέλαφο των νομικών και διαδικαστικών αντικρουόμενων ρυθμίσεων που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει  στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους επιδιώκοντας να χειριστεί τα ασυνόδευτα ανήλικα κατά το δοκούν, καταργώντας τις έμπειρες, διαφανείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), και αναθέτοντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τα ασυνόδευτα ανήλικα πλην της επιτροπείας, στην Ειδική Γραμματεία της κυρίας Αγαπηδάκη που στερείται των απαραίτητων υπηρεσιακών δομών υποστήριξης αυτού του έργου. Έτσι, το ΕΚΚΑ μετατρέπεται, από έναν φορέα που είχε κερδίσει την αναγνώριση των διεθνών οργανισμών, σε ένα  «πουκάμισο αδειανό», χωρίς γνώση πλέον των στοιχείων των παιδιών, της κίνησής τους και της κατανομής τους σε δομές φιλοξενίας, και σε αδυναμία να εφαρμόσει τις διαδικασίες ορισμού Επιτρόπων, που απαιτούν ακριβώς αυτή την πλήρη επαφή με την κίνηση των παιδιών.

 

Με αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική θέλουν να πετύχουν συγχρόνως δύο στόχους: να ακυρώσουν στην πράξη το νόμο για την Επιτροπεία και από την άλλη να εφαρμόσουν και πάλι τις προσφιλείς τακτικές του επιτελικού κράτους, είτε στελεχώνοντας την Ειδική Γραμματεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα με ημέτερους μετακλητούς,   είτε αναθέτοντας  τον χειρισμό των ασυνόδευτων ανήλικων σε ιδιώτες και ΜΚΟ . Καμμία απάντηση  από τον κ. Κουμουτσάκο.

 

Δυστυχώς,  καμμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος  περιορίστηκε να ψελλίσει αοριστίες, ανακρίβειες, επικλήσεις στην αποδοχή που έχει η κυβέρνηση από  τον διεθνή παράγοντα (όταν η κ. Φωτίου ήδη είχε καταθέσει τις ανακοινώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που ζητούν την διερεύνηση καταγγελιών για επαναπροωθήσεις)  και τέλος, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά!

 

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Θ. Φωτίου:

 

Κύριε Κουμουτσάκο,

 

Χαίρομαι που είστε εδώ σήμερα, δύο μέρες μετά την παγκόσμια ημέρα προσφύγων και λίγες μέρες μετά τις πολλαπλές καταγγελίες από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον ΔΟΜ και άλλους διεθνείς φορείς και οργανισμούς για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις -pushbacks- μεταναστών και αιτούντων άσυλο αφού έχουν φτάσει σε ελληνικό έδαφος ή σε ελληνικά χωρικά ύδατα κατά παράβαση διεθνών αρχών και συμβάσεων.

 

Πιστεύω ότι το ίδιο κάνετε και για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δηλαδή τα μεταχειρίζεστε κατά παράβαση διεθνών αρχών και συμβάσεων για να απελάσετε την πλειοψηφία τους σε δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης. Αλλά και για να στήσετε το προφίλ του φιλόστοργου και ευαίσθητου Πρωθυπουργού, δημιουργώντας ένα τραγέλαφο νομικών και διαδικαστικών αντικρουόμενων ρυθμίσεων. Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο.

 

Τον Νοέμβριο του 2019 έχουμε την  πρωθυπουργική εξαγγελία δημιουργίας άτυπου συντονιστικού σχήματος υπό τον ίδιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα με επικεφαλής την κυρία Αγαπηδάκη και βοηθό της τον κ. Δοξιάδη ο οποίος στην πορεία εξαφανίστηκε. Ο στόχος ήταν να στρέψει την κοινή γνώμη σε κάτι που την ευαισθητοποιεί, τα ανήλικα παιδιά,  για να αποσπάσει την προσοχή της από το Βατερλώ του μεταναστευτικού που είχατε δημιουργήσει. Τον Νοέμβριο του 2019, είκοσι μέρες πριν τις εξαγγελίες του φιλόστοργου Πρωθυπουργού, ο κ. Χρυσοχοϊδης περνάει νόμο για το μεταναστευτικό, με τον οποίο χωρίζετε τα ανήλικα σε δύο κατηγορίες: τα πάνω από 15 χρονών και τα κάτω από 15 χρονών. Ελληνική εφεύρεση. Πείτε μας αλήθεια σε ποια ευρωπαϊκή χώρα γίνεται αυτό; Ποιος είναι ο στόχος σας; Για μας είναι προφανής: η απέλαση σε δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης της πλειοψηφίας των ασυνόδευτων ανηλίκων διότι είναι γνωστό ότι περίπου το 85% των ασυνόδευτων ανηλίκων που μπαίνουν στη χώρα μας είναι ηλικίας άνω των 15 χρονών. Σας ερωτώ ευθέως: έχετε απελάσει ή σκοπεύετε να απελάσετε με αυτό τον νόμο παιδιά πάνω από 15 ετών στις χώρες προέλευσης;

 

Τον Ιανουάριο του 2020 επανιδρύετε το καταργηθέν Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δημιουργείτε εκεί Ειδική Γραμματεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα, κατά παράβαση των διεθνών αρχών και των ευρωπαϊκών οδηγιών που επιτάσσουν ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα αντιμετωπίζονται ως παιδιά που δικαιούνται παιδικής προστασίας και όχι ως μετανάστες, άρα εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ασχολείται με την παιδική προστασία. Αυτό είναι και το πρώτο δείγμα του επιτελικού τραγέλαφου που ακολουθεί. Τον  Μάρτιο, σε νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ ορίζονται λεπτομέρειες για την υλοποίηση, από το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, της αρμοδιότητας που του έχει ανατεθεί με τον δικό μας, πρωτοποριακό νόμο του 2018,  της επιτροπεία των ανηλίκων, του ορισμού δηλαδή  επιτρόπου για κάθε ανήλικο ασυνόδευτο. Ο Επίτροπος αντικαθιστά τη φυσική οικογένεια του ανήλικου ασυνόδευτου και είναι υπεύθυνος για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού  για όσο καιρό το παιδί παραμένει στη χώρα μας. Με τον νόμο για τους ΟΤΑ το ΕΚΚΑ μπορεί να δημιουργεί περιφερειακά κλιμάκια σε ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για την όσο το δυνατόν αρτιότερη αντιμετώπιση της σύνθετης διαδικασίας του ορισμού επιτρόπου.  

 

Τον Απρίλιο του 2020, και ενώ η κα Αγαπηδάκη έχει διοριστεί Ειδική Γραμματέας από 20/2/20 χωρίς όμως να της έχει δοθεί καμία επίσημη αρμοδιότητα,  έχουμε την επικοινωνιακή φούσκα του «συγκινητικού» κατευώδιου του Πρωθυπουργού στα 49 παιδιά που έφυγαν για Γερμανία μαζί με άλλα 12 για Λουξεμβούργο. Σας ερωτώ: Πώς και από ποιον επιλέχτηκαν τα παιδιά με μυστικές, αδιαφανείς διαδικασίες, ποιος έκανε τις συνεννοήσεις με τις χώρες υποδοχής, χωρίς καμία εμπλοκή του ΕΚΚΑ; Η κ. Αγαπηδάκη, χωρίς αρμοδιότητες ως εκείνη τη στιγμή, και οι συνεργάτες της; Σε σχετική  ερώτηση 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβαμε καμία απάντηση.

 

Τον Μάιο του 2020, εν μέσω κορωνοϊού, φέρνετε νόμο δήθεν βελτίωσης της δικής σας νομοθεσίας και δημιουργείτε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με την ανηλικότητα όπως σας επισήμαναν όλοι οι φορείς κατά τη διαβούλευση. Με το νόμο αυτόν  (4686/20) αναθέτετε όλες τις αρμοδιότητες για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ειδική Γραμματέα Ασυνόδευτων Ανήλικων αφαιρώντας τις από το ΕΚΚΑ, μαζί με τα σχετικά μητρώα (εισερχόμενων παιδιών, δομών φιλοξενίας, κατανομής σε δομές φιλοξενίας), πλην της αρμοδιότητας για την Επιτροπεία Ανηλίκων.

 

Σε συνέχεια του νόμου αυτού, η Ειδική Γραμματέας, αντί να συνεργαστεί με το ΕΚΚΑ, για τη δρομολόγηση δράσεων, ζητεί από το ΕΚΚΑ να καταργήσει τις υπηρεσίες για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να της παραδώσει τα μητρώα παραμένοντας ως «πουκάμισο αδειανό», χωρίς γνώση πλέον των στοιχείων των παιδιών, της κίνησής τους και της κατανομής τους σε δομές φιλοξενίας.

 

 Όμως, στο Υπουργείο της δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υπηρεσιακές δομές για τη διαχείριση των μητρώων, ενώ ο νόμος για την Επιτροπεία δεν είναι δυνατόν  να εφαρμοστεί από το ΕΚΚΑ χωρίς τη γνώση των λεπτομερών στοιχείων για τα ασυνόδευτα ανήλικα που τηρούσε και επικαιροποιούσε το ΕΚΚΑ.

 

Κατά την άποψή μας με αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική θέλετε να πετύχετε μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: να ακυρώσετε στην πράξη το νόμο για την Επιτροπεία και από την άλλη να διογκώσετε το επιτελικό κράτος των μετακλητών ή των κατευθείαν  αναθέσεων σε ιδιωτικούς φορείς και ΜΚΟ.

 

Γιατί, κ. Υπουργέ, σας ερωτώ ευθέως: Πώς θα στελεχώστε τις υπηρεσίες στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανήλικων για να χειριστεί τα θέματα που παίρνει από το ΕΚΚΑ; Θα προκηρύξετε θέσεις ΑΣΕΠ ή, κατά την προσφιλή σας μέθοδο, θα διορίσετε χωρίς καμία διαδικασία μετακλητούς, τα δικά σας παιδιά, ή θα κάνετε αναθέσεις σε ιδιώτες και ΜΚΟ;

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ για ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ 15/6/2019 – 15/6/2020

 

Το ΕΚΚΑ δεν σας κάνει, γιατί εκδίδει ανά 15νθήμερο στοιχεία που δείχνουν την ανικανότητα του Επιτελικού σας κράτους.

 

Τι αναδεικνύει  η σύγκριση των στοιχείων του ΕΚΚΑ στις 15/6/2019 και στις 15/6/2020, έναν χρόνο μετά;

 

Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε συνολικά στη χώρα 3.883 ασυνόδευτα ανήλικα, με 803 από αυτά να μην είναι τακτοποιημένα σε δομές φιλοξενίας, δηλαδή ποσοστό 20%.

 

Τον Ιούνιο του 2020 τα παιδιά συνολικά ήταν 4.843, δηλαδή 960 παιδιά παραπάνω μέσα σε ένα χρόνο. Αν διατηρούσατε το ποσοστό του 20% για τα μη τακτοποιημένα παιδιά, θα έπρεπε να έχετε άλλα 192 παιδιά προς τακτοποίηση σε δομές, σύνολο δηλαδή 995.

 

Αλλά εσείς έχετε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε Κέντρα Κράτησης 1462 παιδιά, δηλαδή ποσοστό 30%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του επιτελικού σας κράτους επί ένα χρόνο.