Επιδοτήσεις στο βαρέλι δίχως πάτο της αισχροκέρδειας

Άρθρο μου στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

 

▶️ Επιδοτήσεις στο βαρέλι δίχως πάτο της αισχροκέρδειας.
Άρθρο μου στην εφημερίδα “Τα Νέα”.
 
Με 1,2 δισ. ευρώ επιχορήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αισχροκέρδεια τεσσάρων επιχειρήσεων ενέργειας. Αυτοί που αγοράζουν φθηνά και τη χρεώνουν ακριβά στα νοικοκυριά θησαυρίζουν με 1,4 δισ. υπερκέρδη σε οκτώ μήνες, όταν μικρομεσαίοι και φτωχοί χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ελεύθερη αγορά. Αυτή σέβεται ο κ. Μητσοτάκης διότι οι επικεφαλής της που τον έφεραν και τον κρατούν στην εξουσία περιμένουν το πακέτο των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το μεγάλο φαγοπότι. Οσο δεν το παίρνουν, εκλογές δεν γίνονται.
 
Αυτά όλα ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει. Οταν τα αποκαλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας, καταφεύγει στα χοντρά ψέματα. Το έκανε μέσα στη Βουλή και με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που αφορούσε ανθρώπινες ζωές. Το έκανε πάλι την Τετάρτη με την αισχροκέρδεια του 1,4 δισ. λέγοντας ψέματα ότι δεν γνώριζε ενώ ενημερωνόταν καθημερινά από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Επιδοτώντας την αισχροκέρδεια, αφήνει ακάλυπτα τα μεσαία και αδύναμα στρώματα που πληρώνουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για έξοδα στέγης. Αυτό συμβαίνει στο 1,7 από τα 4,1 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή στο 40% του πληθυσμού, όταν ο μ.ό. της ΕΕ είναι μόλις 9,9%. Ακόμα και η Βουλγαρία που έρχεται 2η σε αυτόν τον συντελεστή έχει μόνο 17,4% του πληθυσμού της σε αυτή την κατάσταση.
 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν παίρνει οριζόντια μέτρα για να μην ενισχύσει τους πλούσιους. Τα 636 εκατομμύρια ευρώ όμως, από τα 1,12 δισ., είναι οριζόντιες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου. Ενώ οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ευνοούν τους λιγότερο και περισσότερο πλούσιους. Ο κ. Μητσοτάκης φτωχοποιεί ραγδαία τα μεσαία στρώματα με τις πολιτικές του δυόμισι χρόνια τώρα, όπως έκανε και ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, που μας παρέδωσε 800.000 πολίτες των μεσαίων στρωμάτων να έχουν μετακομίσει στα φτωχά, δηλαδή 1 στους 5 (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΤΑΤ).
 
Ο κ. Μητσοτάκης, προσποιούμενος τον κοινωνικά ευαίσθητο, οδηγεί τα φτωχά νοικοκυριά σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Ούτε ένα ευρώ δεν έδωσε στους άνεργους και εμπαίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους που τους έκοψε τα 500 ευρώ 13η σύνταξη για να τους δώσει 200 ευρώ «δώρο» το Πάσχα.
 
Οι οικογενειάρχες δικαιούχοι του ΕΕΕ κινδυνεύουν, αντί να πάρουν επιπλέον ένα επίδομα ΕΕΕ και ενάμισι επίδομα παιδιού, να μην πάρουν τελικά τίποτε, διότι στο Σ/Ν με τα μέτρα δεν ψήφισε ότι το έκτακτο εισόδημα παιδιού δεν συνυπολογίζεται στο εισόδημα. Παράδειγμα: Μια οικογένεια με 3 παιδιά θα πάρει 450 ευρώ αλλά θα της αφαιρεθεί ως εισόδημα το ενάμισι επίδομα παιδιού, 420 ευρώ, και θα πάρει τελικά 30 ευρώ!
 
Για να μην «πέσει η χώρα στα βράχια» δίνει μόνο 200 ευρώ στους ανασφάλιστους ανάπηρους και υπερήλικους, όταν έχουν ως μόνο εισόδημα 330-370 ευρώ τον μήνα.
 
Είναι δυστύχημα για τη χώρα που αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις κρίσεις εφαρμόζοντας το παρωχημένο manual του νεοφιλελευθερισμού, το μόνο που γνωρίζει. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να διαχειριστεί και τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε ότι φοβάται τις εκλογές, αλλά η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση με άλλη πολιτική για την κοινωνία και η χώρα τη χρειάζεται τώρα.