Ενώ ο τραγικός θάνατος της 8χρονης Όλγας δεν διερευνάται από τα συναρμόδια Υπουργεία, την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει δήθεν Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Εκρηκτικό μίγμα υποκρισίας και αναλγησίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλλέγκρο μα με τρόπο» (Κόκκινο 105,5)

 

• Καταθέσαμε με τους Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Α. Χαρίτση και Χ. Σπίρτζη μια ερώτηση προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη γιατί αυτά τα τρία υπουργεία εμπλέκονται σε μια εκκωφαντική και ένοχη σιωπή. Δεν έκαναν καμία ενέργεια μετά τον τραγικό και μαρτυρικό θάνατο της χρονης 8χρονης Όλγας στην πόρτα του εργοστασίου στο Κερατσίνι.
 
• Μέσα σε 20 ημέρες, από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, έχουμε τη δολοφονία του 18ρονου Νίκου Σαμπάνη και τον φρικτό θάνατο της 8χρονης Όλγας, και παράλληλα απόπειρα συγκάλυψης και συσκότισης δεδομένων, προβληματικό χειρισμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σιωπή από το κράτος.
 
• Το κοινό έδαφος των δύο περιστατικών είναι η καταγωγή των παιδιών. Και με αυτά τα περιστατικά ξαναβγαίνει στην επιφάνεια ένα φρικτό μείγμα ρατσισμού και αποκλεισμού μέσα στο οποίο μεγαλώνουν οι Ρομά.Ορισμένοι Έλληνες Ρομά ζούνε σε τόπους απαράδεκτους, κρανίου τόπους.
 
• Ας κάνουμε για ένα λεπτό μια υπόθεση εργασίας, ότι ο Νίκος Σαμπάνης ήταν ο γείτονας μας στα Νότια ή τα Βόρεια προάστια, ή η Όλγα ένα 8χρονο κοριτσάκι της διπλανής πόρτας. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί στην εληνική κοινωνία, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κ.ο.κ.
 
• Το κράτος είναι άφαντο και δεν έχει ζητήσει ευθύνες. Είναι πολλά τα θέματα που προκύπτουν. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, οι οποίοι φυγαδεύονται και τους απαγορεύεται να μιλήσουν, η απουσία ελέγχου του εργοστασίου ενώ υποτίθεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης που εκδίδει τις άδειες λειτουργίας κάνει δειγματοπληπτικούς ελέγχους. Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να ελέγχξει μέσω του ΣΕΠΕ εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, εάν το εργοστάσιο είχε τεχνικό ασφάλειας, κτλ. Ο δε εργοστασιάρχης είναι άφαντος.
 
• Είχαν το θράσος χθες να παρουσιαστεί με εισήγηση της αρμόδιας Υφυπουργού, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά. Είναι οι ίδιοι που με το που έγιναν κυβέρνηση, κατήργησαν την Ειδική Γραμματεία Ρομά που είχαμε θεσπίσει και που είχε τεράστιο έργο και είχε εξασφαλίσει χρήματα και από ευρωπαΐκά και κρατικά κονδύλια για να φτιαχτεί το τείχος προστασίας των Ρομά που έχει τέσσερις άξονες: στέγη, παιδεία, υγεία, εργασία.
 
• Στοχευμένο εναντίον των Ρομά ήταν το νομοσχέδιο που έφεραν και ψήφισαν τον Φεβρουάριο του 2020 όπου όταν ένα παιδί μείνει στο σχολείο από απουσίες, η οικογένεια χάνει τα επιδόματα ΚΕΑ, Παιδιού, Στέγασης.