Εισήγηση στην ανοιχτή εκδήλωση (23-10-19) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία που διοργάνωσε o Σύριζα Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

 

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

 

Φίλοι και φίλες του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία,

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε:

 

  • Πως θα αντισταθούμε στην κατεδάφιση των κατακτήσεων του Ελληνικού λαού που πετύχαμε 4 χρόνια με μεγάλες θυσίες. Δηλαδή πως θα οργανωθούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για να αντισταθούμε.
  • Πως θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας μαζί με το λαό αλλά και με βάση την εμπειρία μας , για να επανέλθουμε στην διακυβέρνηση και να σταματήσουμε την νέα καταστροφή.
  • Πως θα φτιάξουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό. Ένα κόμμα αντάξιο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.
  • Πως θα σπάσουμε τη σιγή ασυρμάτου που έχουν επιβάλει τα ΜΜΕ.

 

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο δύσκολη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μοναδική.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία ηττήθηκε μεν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όμως:

 

  • Είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη με 24%.
  • Είναι το μεγαλύτερο αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα που έχει υπάρξει στη χώρα μας με 32%.
  • Είναι το μόνο κόμμα της αριστεράς με κυβερνητική εμπειρία.
  • Είναι το μόνο κόμμα που μετά από μια ήττα μαζικοποιείται . Δηλαδή έρχονται χιλιάδες άνθρωποι και γράφονται στο κόμμα.

 

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση:

 

 Οι 100 μέρες διακυβέρνησης της Ν.Δ.

 

  1. Υπέκλεψαν την ψήφο του Λαού με ένα τρίπτυχο που την επόμενη των εκλογών εγκατέλειψε:

 

α. Μείωση του  πλεονάσματος  του 3,5 %

β. Ανάπτυξη στο 4%

γ. Επενδύσεις  για καλές δουλειές . Αυτό αποκαλύπτεται και από το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

 

  1. Άλλαξαν γραμμή στα θέματα που ασκούσαν την πιο ανελέητη αντιπολίτευση στον Σύριζα και σήμερα υποστηρίζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να το δηλώσουν και χωρίς να ζητήσουν συγνώμη για το δηλητήριο που σκόρπισαν για τα παρακάτω θέματα:

 

  • Πρέσπες
  • Μεταναστευτικό: Αποτέλεσμα της αντιπολιτευτικής τους μανίας είναι σήμερα να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν το μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
  • Μάτι
  • Δήθεν 4ο μνημόνιο (τώρα ανακάλυψαν ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και ότι οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάπτυξη).

 

  1. Οικειοποιούνται τις πολιτικές και τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντάς τα ως δικά τους (οικονομία, κοινωνική αλληλεγγύη).

 

  1. Έχουν ως πάγια γραμμή τους τη συγκάλυψη σκανδάλων και τη ρεβανσιστική πολιτική εναντίον του Σύριζα. Ας θυμηθούμε:

 

  • Υπόθεση Novartis.
  • Ανεξάρτητες αρχές (Υπόθεση Θάνου).
  • Επάνοδος του φακελώματος μέσω των απόρρητων συμβάσεων της ΕΥΠ με δημόσιους οργανισμούς , φορείς παιδείας και Υγείας.
  • Κατάργηση του δημόσιου ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΛΠΝΟ) και μετατροπή του σε φορέα ιδιωτικού δικαίου. Δηλαδή επανέρχεται το ΚΕΕΛΠΝΟ της διαφθοράς και της διαπλοκής.

 

  1. Στήνεται το κράτος των κομματικών εγκαθέτων με το δήθεν επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη και τις τοποθετήσεις ημετέρων παντού, ακόμη και σε αυτοδιοικούμενους φορείς. Παράδειγμα το ΚΕΘΕΑ που με ΠΝΠ γίνεται ΝΠΙΔ με διοίκηση  που θα διορίζει η κυβέρνηση.

 

  1. Κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος :

 

  • Στην Υγεία
  • Στην Παιδεία
  • Στην κοινωνική ασφάλιση
  • Στις εργασιακές σχέσεις

 

 

  1. Ακολουθεί μια οικονομική και φορολογική πολιτική υπέρ των πλουσίων.

 

Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για αν ελαφρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα. Το παράδειγμα της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%  για το 2020, είναι εδώ ενδεικτικό: Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (περίπου 90%) είναι μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5.000 ευρώ. Μια τέτοια επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις π.χ. μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκ. ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.000 ευρώ το χρόνο ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ. Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους η ελάφρυνση των  200.000.

 

  1. Εισηγούνται ένα αναπτυξιακό Νομοσχέδιο (Επενδύω Ελλάδα) που κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό είναι.

 

Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν περιλαμβάνει εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη αλλά ούτε καν καθορίζει  ποιοί παραγωγικοί τομείς πρέπει να πριμοδοτηθούν ώστε να προσελκύσουμε εκεί  επενδυτές. Αντίθετα, καθορίζει κλάδους και τομείς που δεν είναι παραγωγικοί αλλά είναι τα πεδία δράσης των ημετέρων.

 Εμείς είχαμε ορίσει περιοχές, του πρωτογενούς τομέα, των εξαγωγών, της έρευνας και καινοτομίας και κατευθύναμε  όλα τα χρήματα  του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι οι παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας.

Ενώ λοιπόν δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο με παραγωγικούς τομείς προτεραιότητας, υπάρχουν  αντίθετα κλάδοι  που κατά το νομοσχέδιο πρέπει να  ευνοηθούν. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι κλάδοι  των ημετέρων. Και ρωτάμε:

 

  • Είναι αναπτυξιακός κλάδος η διανομή τύπου, το μονοπώλιο του ενός, δηλαδή του πρακτορείου Μαρινάκη και των ταχυμεταφορών;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο η εξαίρεση των ιδιοκτητών και μετόχων μέσων ενημέρωσης από το πόθεν έσχες; Όταν οι απλοί δημοσιογράφοι αυτών των μέσων υποχρεούνται σε υποβολή πόθεν έσχες;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο να ελέγχει τις επενδύσεις αυτός που έκανε το επενδυτικό σχέδιο; Ιδιώτες ή ιδιωτικές εταιρείες;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο η αύξηση των αμοιβών των μετακλητών και των διευθυντών των υπουργείων; (Δηλαδή των δικών μας παιδιών, για τους οποίους μάλιστα μειώσανε τα απαιτούμενα προσόντα).
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο να επιδοτούμε τις εξορύξεις για να παίρνουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να τον εξάγουν και να τον επεξεργάζονται στο εξωτερικό; Δηλαδή τους πληρώνουμε για να επεξεργάζονται τον πλούτο μας εκτός χώρας;
  • Είναι αναπτυξιακό μέτρο ο ανυπόμονος υπουργός σε ένα μήνα, μόνος του, να εγκρίνει χωρίς εισήγηση μια επένδυση εφ’ όσον αυτός το κρίνει, και να χορηγεί την περιβαλλοντική άδεια;

 

 

Πίσω λοιπόν σε όσα μας έφεραν στην χρεοκοπία.

 

Επιστροφή στο «αναπτυξιακό μοντέλο ασυδοσίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας το 2009.

 

Τι λοιπόν φταίει που δεν θα έχουμε ανάπτυξη 4%, το 2020 ή έστω 3% ή έστω 2,8% που λέει το προσχέδιο του προϋπολογισμού;

 

  • Φταίει το προστατευτικό πλαίσιο για το περιβάλλον (δάση, αιγιαλός κλπ.) Ας τα καταργήσουμε λοιπόν εν μέσω κλιματικής αλλαγής και μετά ας χρησιμοποιούμε μια καταστροφή (όπως η Μάνδρα και το Μάτι) για ψηφοθηρικούς λόγους.
  • Φταίνε τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Να τα καταργήσουμε. Να μπορούν οι εργοδότες να τους απολύουν χωρίς αιτιολογία. Να καταργήσουμε λοιπόν τις συλλογικές και τις κλαδικές συμβάσεις. Δηλαδή, παρότι το 51%  ενός κλάδου έχει συμφωνήσει κατώτατο μισθό πχ 850 ευρώ (οπότε με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου έπαιρναν αυτόν τον μισθό), να ακυρώνεται αυτό τώρα και να μπορεί ο εργοδότης να καταρτίζει συμβάσεις και με τον κατώτατο μισθό των 650 Ευρώ. Αλλά η ευελιξία στη αγορά εργασίας δεν έφερε στον προηγμένο κόσμο ανάπτυξη. Το είδαμε αυτό και στη Βουλγαρία.
  • Φταίει ότι έχουμε πολλούς απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης αναλογικά με τον πληθυσμό, με αυξημένες απαιτήσεις. Ας τον μειώσουμε – με τη βάση του 10 – και ας πριμοδοτήσουμε τα ιδιωτικά κολλέγια.
  • Φταίει ότι υπάρχει διαφάνεια που ενοχλεί και δήθεν φέρνει καθυστερήσεις – να την καταργήσουμε.

 

  1. Εκμεταλλεύονται την ψήφο των αποδήμων για μικροπολιτικά οφέλη.

 

Μιλάνε για ψήφο ισότητας των απόδημων ελλήνων με τους έλληνες που ζουν εντός της χώρας ενώ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί προσδοκούν ότι τα αυξήσουν έτσι τα ποσοστά τους. Εμείς λέμε ότι είναι σωστό οι απόδημοι ναεκλέγουν βουλευτές  που θα συμμετέχουν κανονικά στο γίγνεσθαι του Κοινοβουλίου.  Δεν είναι δίκαιο όμως  το ποσοστό των ψήφων τους  να προσμετράται στο γενικό εκλογικό ποσοστό των κομμάτων, γιατί έτσι θα καθορίζουν ποιος θα γίνει κυβέρνηση, δηλαδή τη μοίρα και τη ζωή των πολιτών ους πολίτες  που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται μέσα στη χώρα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

 

Η  νίκη της ΝΔ αλλά και το υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ , 31,5 % δημιουργούν ένα νέο πολιτικό διπολισμό.

Στη νέα κατάσταση δημιουργούμε  τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής εν κινήσει: δουλεύουμε όλοι για την ανατροπή της κυβέρνησης πάνω στους παρακάτω άξονες:

 

 

  1. Αναδεικνύουμε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που διαλύουν το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις, την προστασία του περιβάλλοντος, που κομματικοποιούν την δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, που επαναφέρουν την διαφθορά και την διαπλοκή.
  2. Επεξεργαζόμαστε το δικό μας νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης . Είμαστε ώριμοι και έτοιμοι να επεξεργαστούμε το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης με βάση την κυβερνητική μας εμπειρία, την αυτοκριτική μας για λάθη και παραλείψεις που τώρα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο πρόγραμμα αλλά και θέσεις για νέους τομείς που αναδεικνύονται από τη σημερινή συγκυρία (κλιματική κρίση) ή από τα κινήματα και τις  νέες συνθήκες μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Δηλαδή:

 

  • Δίκαιη ανάπτυξη
  • Νέο κοινωνικό κράτος
  • Διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ως αγαθό για όλους
  • Ψηφιακή δημόσια διοίκηση με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.

 

Προχωρούμε λοιπόν με τη γνώση της εμπειρίας, τη δύναμη της θεωρίας μας, με το κέφι και το κουράγιο που μας δίνουν οι νέοι μας σύντροφοι που θέλω τελειώνοντας  να καλωσορίσω. Καλώς ήλθατε.