“Χρειάζονται τολμηρά μέτρα για να προλάβουμε την οικονομική καταστροφή”

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας.

 

 

  1. ΕΡ.: Ήταν τελικά η χωρά θωρακισμένη απέναντι στην πανδημία όπως ισχυρίστηκε εξαρχής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας;

AΠ.: Αυτό που απέδειξε η πανδημία είναι ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό, αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας. Αυτό θωρακίζει τους πολίτες καθημερινά αλλά και τη χώρα σε έκτακτες συνθήκες. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ  επιλογή της ΝΔ. Αντίθετα, μόνιμος στόχος της ήταν η αποδυνάμωσή του και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, διότι η ΝΔ θεωρεί ότι όλα τα δημόσια αγαθά, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό κράτος, είναι προϊόντα της ελεύθερης αγοράς. Γι αυτό μέχρι το 2015 έκλεισε νοσοκομεία, απέλυσε γιατρούς  και νοσηλευτές και άφησε δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ  Ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 έως 2019, έκανε σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα υγείας: 19.500 προσλήψεις υγειονομικών, δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα στους ανασφάλιστους, δημιουργία 120 τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) κλπ.  Η Ν.Δ σταμάτησε 4.000 διορισμούς γιατρών-νοσηλευτων και την πορεία ενίσχυσης του ΕΣΥ .

Δεν ήταν λοιπόν η χώρα θωρακισμένη απέναντι στον κορονοϊό. Η συγκλονιστική όμως κοινωνική υπευθυνότητα που έδειξε ο ελληνικός λαός και οι τεράστιες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών έδωσαν ανάσα στο ΕΣΥ το οποίο δεν φορτίστηκε με όρους που θα απειλούσαν τις αντοχές του

Εμείς με το πρόγραμμα #μένουμε όρθιοι προτείνουμε μέτρα 1 δις € συνολικά για την υγεία:  για 4.000 μόνιμες προσλήψεις για επαρκή μέσα προστασίας για κεντρικό εργαστηριακό έλεγχο και για ειδική μέριμνα σε ευάλωτες κατηγορίες.

 

  1. ΕΡ.: Ο Κορονοιός έφερε εκ νέου στο προσκήνιο και το ζήτημα των Ρομά. Θεωρείτε ότι ως αναπληρώτρια υπουργός με το σχετικό χαρτοφυλάκιο υποστηρίξατε αυτή την ευάλωτη κοινωνική ομάδα όσο θα έπρεπε;

ΑΠ.: Ο κορονοϊός πράγματι έφερε στο προσκήνιο τις κοινότητες των Ρομά. Ελπίζω ότι η αγωνία  για το κοινό μας μέλλον αμφισβήτησε τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που τους περιβάλλουν δεκαετίες ολόκληρες στον τόπο μας. Γιατί είναι γνωστό ότι οι έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο ΣυΡιζΑ το 2016 ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία Ρομά ώστε να αντιμετωπίσει ολιστικά το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση της παραβατικότητας των Ρομά σε τέσσερα επίπεδα :Στέγαση, Παιδεία, Υγεία, Εργασία. Υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις Έγινε για πρώτη φορά η καταγραφή των οικισμών και των καταυλισμών. Καταγράψαμε 105.000 Ρομά σε 354 οικισμούς -καταυλισμούς. 2.500 νοικοκυριά ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες και έχρηζαν έκτακτης στεγαστικής συνδρομής. Εκπονήθηκαν τα σχέδια για τη μεταστέγαση 74 υποβαθμισμένων καταυλισμών, με 15 εκ. €  και εξασφαλίστηκαν 150 εκ. € από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση ενοικίου, για την προώθηση στην εργασία, την τόνωση της μικρής επιχειρηματικότητας, την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο, τη δημιουργία πολυκέντρων στους οικισμούς, ενώ ιδρύθηκαν παραρτήματα Ρομά σε 100 Κέντρα Κοινότητας με συμμετοχή διαμεσολαβητών Ρομά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ., από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά, ανέστειλε και αναίρεσε όλες τις δρομολογημένες δράσεις και νομοθέτησε την περικοπή των επιδομάτων παιδιού και ενοικίου σε οικογένειες αν έστω και ένα από τα παιδιά χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στοχοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες Ρομά και πλήττοντας το εισόδημά τους. Σήμερα, η πανδημία μάς παρέχει το χρόνο να αναλογιστούμε τι σημαίνει «μένουμε σπίτι»  για τους Έλληνες Ρομά που ζουν σε απάνθρωπους καταυλισμούς και υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, ανισότητες και αποκλεισμό. Ελπίζουμε ότι την επομένη αυτού του εφιάλτη, κυβέρνηση και κοινωνία θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ενσωματωθούν ισότιμα οι Έλληνες Ρομά στη ζωή του τόπου.

  1. ΕΡ.: Η συζήτηση πλέον εστιάζεται στην επόμενη μέρα και στις πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Η κοινωνία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θεωρεί ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει την πανδημία με επιτυχία. Ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρείτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι πολιτικές για την επόμενη μέρα;

 

ΑΠ.: Θεωρούμε ότι χρειάζεται να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά με τολμηρά μέτρα και σχέδιο για να προλάβουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Να δράσουμε προληπτικά πριν καταρρεύσει η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά. Πριν αρχίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Γιατί αν συμβεί αυτό θα χρειαστούμε πολλαπλάσιες δαπάνες από αυτές που προτείνουμε σήμερα .Χρειάζεται τώρα μια μεγάλη ένεση ρευστότητας στους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διαθέτει ένα μαξιλάρι 37 δις το οποίο σήμερα αποτελεί το υπερόπλο της. Από αυτό προτείνουμε τα 20 δις να χρησιμοποιηθούν άμεσα και αλλά τόσα περίπου από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ώστε :

1ον: να χρηματοδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία . Δεν θα δίνονται δηλαδή τα χρήματα ως επίδομα ανεργίας αλλά ως μισθός του εργαζομένου που γρήγορα θα επιστρέψει στη θέση  εργασίας του. Γι’ αυτό προτείνουμε 8,5 δις ευρώ για την επιδότηση όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με τον πλήρη μισθό τους και το δώρο του Πάσχα, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών με το 1/12 των περσινών εισοδημάτων τους, ώστε να μην απολέσουν την αγοραστική τους ικανότητα .

2ον:  να επιδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 3δις ευρώ για να μην κλείσουν

3ον: ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 1,5 δις €, για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας (εποχικοί, με μπλοκάκι με εργόσημο, μη επιδοτούμενοι)  και οι μακροχρόνια άνεργοι. 

4ον: άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ,600 εκ € με αύξηση κατά 50% του ΚΕΑ και των επιδομάτων αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερήλικων  

5ον: πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων με 12 δις ευρώ και εγγύηση του Δημοσίου.

6ον: απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του έτους. 

 

  1. ΕΡ.: Τον τελευταίο καιρό φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Φοβάται για μια νέα ήττα;

ΑΠ.:  Αν ο κύριος Μητσοτάκης θέλει εκλογές με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν έχει παρά να βάλει τις δημοσκόπους του να ρωτήσουν το λαό που ακόμη δεν έχει καταλάβει πώς θα βγει από την καραντίνα και πώς θα είναι η ζωή του αύριο εάν και αυτός επιθυμεί εκλογές. Αυτή η συζήτηση μας προσβάλλει όλους. Πηγάζει από τις εσωτερικές φατρίες του κυβερνώντος κόμματος που επιθυμούν να ενισχύσουν το ρόλο τους μέσα από μια εκλογική αναμέτρηση με λίστες. Εμάς δε μας αφορά. Είναι η ώρα να αποκτήσει το πρόγραμμα μας #μένουμε όρθιοι τη μεγαλύτερη δημοσιότητα για να γίνει κτήμα του λαού, να το διεκδικήσει και να το επιβάλει, ώστε να αποφύγουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έρχεται. Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει επιβάλει τον επικοινωνιακό αποκλεισμό  του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι η ενημέρωση του λαού, η εξειδίκευση και η διάδοση των θέσεών μας. Όσο για τις εκλογές, οπότε και να τις προκηρύξει ο  κύριος Μητσοτάκης, να μην έχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις διεξάγει για να τις κερδίσει.

 

5.ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η ζωή μας στη μετά κορονοϊό εποχή θα αλλάξει δραματικά, όπως ισχυρίζονται πολλοί, ή πρόκειται για μια κρίση που σύντομα θα ξεχαστεί και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα;

 

ΑΠ.: Αυτή η κρίση είναι η τρίτη κατα σειρά που βιώνει η Ευρώπη. Το  2009 είχαμε την χρηματοπιστωτική κρίση, το 2015 την προσφυγική και το 2020 την πανδημική. Κατά την χρηματοπιστωτική μάθαμε ότι η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζες και μετακύλησε το χρέος στους λαούς της, με αποτέλεσμα την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των ανισοτήτων και τη συμπίεση των εισοδημάτων. Κατά την προσφυγική είδαμε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κάθε κράτος αποφασίζει να κλείσει τα σύνορα του, να μην επιμερίζεται ευθύνες και να παριστάνει το φιλάνθρωπο κατά το δοκούν, όπως πρόσφατα η Γερμανία η οποία πήρε  49 (!!!) από τα 5.400 προσφυγόπουλα που έχει η Ελλάδα.

Τώρα ακούμε ότι δεν θέλουν να κάνουν αυτό που ήδη κάνει η Αγγλία και η Αμερική, να δώσουν δηλαδή όση πίστωση χρειάζεται η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την τεράστια ύφεση που επέρχεται. Ποιοι  όμως καθορίζουν αυτήν την πορεία της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια; Η μεγάλη πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτοί που ηγούνται ισχυρών κρατών και επιλέγουν την «εθνικά» συμφέρουσα λύση για τη χώρα τους και οι μικρότερες χώρες που είναι εξαρτημένες από αυτούς με τις ανάλογες πολιτικές συγγένειες.

Πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα αλλάξει δραματικά τους λαούς της Ευρώπης διότι ήδη γνωρίζουν τι συνέβη το 2010, έχουν καταγράψει στην πρόσφατη μνήμη τους τι σημαίνει κρίση χρέους, μνημόνια, συμπίεση εισοδημάτων, ,λιτότητα και ύφεση.

Με  την πανδημική κρίση  κατανοούν ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται αλλά χρειάζονται  κάθε τόσο κρατική παρέμβαση. Ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας, το κατεδαφισμένο κοινωνικό κράτος, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που πλέον είναι συνεχείς. Ότι όλα τα ιδεολογήματα της δεξιάς κατά των δημοσίων αγαθών –υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος- κατέρρευσαν.

Αυτά ακριβώς υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα #μένουμε όρθιοι . Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρωπη και στην χωρά μας, για ένα ελπιδοφόρο αύριο.