Ισχυρό Δημόσιο Κοινωνικό Κράτος.

Άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Άρθρο της Θεανώς Φωτίου                                                       

 

Να αυξηθούν τώρα οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος

 

 

Βγαίνοντας  με αβέβαια και μετέωρα βήματα από την υγειονομική κρίση συνειδητοποιούμε την τεράστια σημασία του δημόσιου κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, ασφάλιση), που εδώ και δεκαετίες απαξιώνεται έναντι του ιδιωτικού.

 

Ο κορωνοϊός αμφισβήτησε κυρίαρχα «θέσφατα» της παγκόσμιας οικονομίας: Είδαμε τις παντοδύναμες «αυτορρυθμιζόμενες» αγορές να καταρρέουν και να απαιτούνται κρατικές παρεμβάσεις τεράστιας ισχύος για τη διάσωσή τους. Η επερχόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση θα πλήξει εντονότερα τις χώρες που δε διαθέτουν ισχυρό κοινωνικό κράτος δημόσιου χαρακτήρα, όπως προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ). Πρόκειται για τις «χώρες του νότου» (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα) με κοινό προνοιακό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από χαμηλές δαπάνες, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, ανάθεση στην οικογένεια και τη φιλανθρωπία των υποχρεώσεων του κράτους και ανυπαρξία μόνιμων μηχανισμών στήριξης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Αυτό το μοντέλο παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015: δαπάνες για την Πρόνοια 789 εκ., 02% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχαμε στον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, όπου ο Μ.Ο.  δαπανών είναι 4% του ΑΕΠ.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε μέχρι το 2019 τις δαπάνες στα 3,5 δις €, φτάνοντας ποσοστό 2%  του ΑΕΠ. Αντιμετωπίσαμε τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά, μετατρέποντας την πρόνοια που αριθμούσε 53 μόνο υπαλλήλους στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα σύγχρονο, διαφανές, ψηφιακό προνοιακό κράτος με δύο πυλώνες: τα 240 Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που δίνει τα επιδόματα και τις προνοιακές παροχές – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ),  επιδόματα ενοικίου,  παιδιού, αναπήρων, ανασφάλιστων υπερηλίκων, και σχολικά γεύματα.

 

Aυτές οι δαπάνες πρέπει να αυξηθούν άμεσα κατά 50% διότι η ύφεση που προαναγγέλλεται για τη χώρα μας (5-10%) σημαίνει τεράστια αύξηση της ανεργίας και απώλεια εισοδημάτων.  Αυτό συνεπάγεται φτωχοποίηση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, αύξηση της παιδικής φτώχειας. Το είδαμε να συμβαίνει με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 όπου, ένας στους πέντε συμπολίτες μας από τα μεσαία στρώματα «μετακόμισε» στα φτωχά στρώματα μέχρι το 2015.

 

Το προνοιακό κράτος, στη δική μας φιλοσοφία,  δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους αλλά όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Γι αυτό στο πρόγραμμά μας #μένουμε όρθιοι περιλάβαμε μέτρα ύψους πάνω από 2 δις € για να αντιμετωπίσουμε νεόπτωχους εργαζόμενους, άτομα με αναπηρία, παιδιά και ανασφάλιστους υπερήλικες. Προτείνουμε:

 

  • ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 1,5 δις €, για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας (εποχικοί, με μπλοκάκι, εργόσημο, μη επιδοτούμενοι)  και μακροχρόνια άνεργοι. 

 

  • αύξηση κατά 50% του επιδόματος ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ) και των επιδομάτων αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερήλικων.

 

  • άμεση χορήγηση των επιδομάτων αναπηρίας στους 15.000 αιτούντες που έχουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ και σε όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν αιτήσεις από την αρχή της κρίσης και στους επόμενους 6 μήνες.

 

  • Να αξιοποιηθούν τα000 ημερήσια σχολικά γεύματα που σήμερα δεν διανέμονται, σε ευάλωτους δημότες και εργαζομένους δήμων, σε ωφελούμενους και εργαζόμενους ιδρυμάτων, σε αστέγους και καταυλισμούς Ρομά.

 

*Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας

Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη         

Πρώην Υπουργός