«Αρνήθηκε ο κ. Χατζηδάκης να ορίσει την ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να φτάσει στα 750 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση»

Τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαΐκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τους κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.

 

 

• Μας είπε ο υπουργός ότι η Ελλάδα είναι ήδη εναρμονισμένη με τη διαδικασία που προτείνει η οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι η διαδικασία αλλά ο ίδιος ο κατώτατος μισθός, που δεν είναι επαρκής διότι το 2012 η κυβέρνηση της ΝΔ με ένα άρθρο τον μείωσε κατά 22 % και έγινε από 751 ευρώ, 586 ευρώ και ο υποκατώτατος 532 ευρώ.
• Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ η οποία το 2021 έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε από 586 ευρώ στα 650 ευρώ και επέμενε ότι έπρεπε να φτάσει στα 750 με νομοθετική ρύθμιση. Για αυτό καταθέσαμε νομοθετική πρόταση να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ.
 
• Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ ένας στους τρεις εργαζόμενους παίρνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή περίπου 700.000 συμπολίτες μας. Το 10,2% των εργαζομένων, δηλαδή 200.000 εργαζόμενοι συμπολίτες μας, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, το 17,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή 2 εκατομμύρια πολίτες.
 
• Η ΝΔ αναβάλει εδώ και δύο χρόνια την αύξηση του κατώτατου. Αυτό που επείγει λοιπόν, είναι να μας πείτε πότε θα φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ και εάν θα είναι επαρκής. Κατά συνέπεια, αυτό δηλαδή που επείγει είναι, όχι να εναρμονιστούμε- αφού είμαστε ένα βήμα πίσω- αλλά να φτάσουμε πρώτα τα 750 ευρώ ώστε να εναρμονιστούμε στη συνέχεια.
 
• Ο κ. υπουργός, Κ. Χατζηδάκης απέφυγε να ορίσει σαφή ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση σε ποσοστά φτώχειας εργαζομένων.