Απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία κατά τη διαβούλευση το επικοινωνιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας των αναπήρων, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

 

Ολοκληρώθηκε χτες η διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου: «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής». Υποβλήθηκαν συνολικά 111 σχόλια.
 
Για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας των ανάπηρων στο φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον το 68% των σχολίων ήταν απολύτως αρνητικά, ένα 20% πρότειναν αλλαγές και προσθήκες και μόλις 7 σχόλια ήταν θετικά.
Η βασική κριτική, προερχόμενη κυρίως από ανάπηρους, ήταν ότι το Σ/Ν δεν φέρνει τίποτε καινούργιο ως προς τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους αναπήρους. Συστήνεται μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή που όμως τίθεται υπό τον Πρωθυπουργό ο οποίος διορίζει τα 4 από τα 9 μέλη του ΔΣ. Η Αρχή δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα αλλά απλώς γνωμοδοτικό και δεν διαθέτει κανένα μέσο να δεσμεύσει ή να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό για παραβιάσεις στην υλοποίηση δράσεων. Η προσβασιμότητα στο φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον είναι μέρος των υποχρεώσεων της Πολιτείας προς τους ανάπηρους, όπως η παιδεία, η υγεία, η εργασία, για τις οποίες δεν γίνεται μνεία στο νομοσχέδιο ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για άλλα σοβαρά προβλήματα των αναπήρων όπως η πιστοποίηση μέσω των ΚΕΠΑ, τα επιδόματα κλπ.
 
Για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του ανθρώπου το 67% των σχολίων είναι αρνητικά, το 15% περιλαμβάνει προτάσεις βελτιώσεων και μόλις 6 σχόλια είναι θετικά. Ιδιαίτερα επικρίνεται το ότι το Σ/Ν δεν διασαφηνίζει τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής, τη νομική της προσωπικότητα, τη λειτουργική ανεξαρτησία και τη διοικητική της αυτοτέλεια. Απουσιάζουν από τη νέα Επιτροπή, ενώ συμμετέχουν στην υφιστάμενη Επιτροπή που καταργείται, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της δικαστικής εξουσίας, αλλά και ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο εκπρόσωπος των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ μειώνονται σε έναν από 5 οι εκπρόσωποι σωματείων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
 
Για την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής το 85% των σχολίων είναι αρνητικά, το 15% με προτάσεις αλλαγών και κανένα θετικό. Θίγεται κυρίως η απουσία ουσιαστικής ανάγκης κατάργησης της προηγούμενης αρχής που λειτουργούσε εξαιρετικά. Ιδιαίτερος προβληματισμός αποτυπώνεται σχετικά με το τμήμα της Τεχνοηθικής και τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει στα ευαίσθητα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, των προηγμένων αλγόριθμων, της ρομποτικής, της διαχείρισης ευαίσθητων δεδομένα κλπ. Επικρίνεται ακόμη η αλληλοεπικάλυψη με άλλους φορείς ή όργανα και η ελλιπής αναφορά στο απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αλλάζει θεσμούς για να επιτύχει μονοφωνία και να απαλλαγεί από διαφορετικές απόψεις που την ενοχλούν, επινοεί νέους θεσμούς καθαρά επικοινωνιακού περιεχομένου για να πείσει ότι νοιάζεται για τον μεγάλο πληθυσμό των αναπήρων όταν τους έχει αφήσει αβοήθητους κατά την πανδημία, ενώ εκκρεμούν 40.000 αιτήσεις για πρώτη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων και όταν έχει μειώσει κατά 88 εκ. το π./υ για την αναπηρία το 2021 σε σχέση με τη δαπάνη του 2019.
 
Όμως όσο κι αν όλα τα ΜΜΕ σιωπούν, η κοινωνία καταλαβαίνει όσα της αποκρύπτουν και κρίνει.