Από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας συλλογικοτήτων ατόμων με αναπηρία στο Υπουργείο Οικονομικών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τεράστια συμμετοχή περίπου 100 ατόμων με αναπηρία σε αμαξίδιο, εκπροσώπων πολλών συλλογικοτήτων, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΠΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών) πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών. Για μια ακόμη φορά, οι ανάπηροι συμπολίτες μας διεκδικούν τα αυτονόητα: εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ που έχει γίνει νόμος του κράτους, αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση χωρίς διακρίσεις και περιθωριοποίηση, προσβασιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, προσωπικό βοηθό για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, αύξηση των επιδομάτων, τα οποία πλαγιοκοπούνται σε κάθε ευκαιρία καθώς η κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει ότι η ζωή τους είναι τρεις φορές πιο ακριβή απ΄ ότι των μη ανάπηρων συμπολιτών μας.
Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην απραξία της, παρά τα επικοινωνιακά φιλοαναπηρικά πυροτεχνήματα. Πρόσφατο παράδειγμα, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού που ανακοίνωσε η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο οποίος αφορά τελικά μόλις 1000 ανάπηρους για δύο χρόνια και άλλους 1000 για ένα ακόμα έτος. Ενώ η συνεχής μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, έχει καταθέσει τις προτάσεις του για μια εθνική στρατηγική για την αναπηρία, που περιλαμβάνει:
• Έγκαιρη, πρώιμη και εξατομικευμένη διάγνωση της αναπηρίας για παιδιά και ενήλικες.
• Καθιέρωση του φροντιστή αναπήρου ανάλογα με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας (και σε 24ωρη βάση εφόσον αυτό απαιτείται).
• Διασφάλιση της φυσικής και ψηφιακής απρόσκοπτης και δωρεάν προσβασιμότητας όλων των ατόμων με αναπηρίες κινητικές, αισθητηριακές ή νοητικές, σε περιβάλλον, μεταφορές, υπηρεσίες, συναλλαγές και παροχές μέσω του ηλεκτρονικού πάσου του αναπήρου, συνδεδεμένου με τον ηλεκτρονικό του φάκελο.
• Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για συμπερίληψη των παιδιών με αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τα μη ανάπηρα παιδιά.
• Κατηγορηματική απόρριψη της χρησιμοποίησης της λειτουργικότητας ως εργαλείου αξιολόγησης του αναπήρου με σκοπό την περικοπή συντάξεων και επιδομάτων.
• Ένταξη των αναπήρων στην εργασία, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με διατήρηση επιδομάτων και δωρεάν παροχών ή υπηρεσιών.