Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεκπαίδευση των παιδιών Ρομά: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

 

Αδιαφορία και εμπαιγμός των Ρομά από την κυβέρνηση για ενίσχυση των παιδιών τους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και να μη χάσουν την τάξη, γεγονός που με βάση τον νόμο Μιχαηλίδου αφαιρεί από τις οικογένειές τους και τα προνοιακά επιδόματα (ΕΕΕ πρ. ΚΕΑ-επίδομα παιδιού-επίδομα στέγασης).
 
Στις 23/12/2020 κατατέθηκε ερώτηση της Αναπλ. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και των Τομεαρχών Εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής διακυβέρνησης προς τα αντίστοιχα Υπουργεία σχετικά με την ανυπαρξία οποιασδήποτε ενίσχυσης από το κράτος για την τηλεκπαίδευση των παιδιών Ρομά. Τα παιδιά Ρομά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την τάξη τους που λειτουργεί μόνον με τηλεκπαίδευση και κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες, ενώ οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να στερηθούν τα προνοιακά επιδόματα που η κυβέρνηση έχει εξαρτήσει από την επανάληψη της τάξης έστω κι ενός από τα παιδιά τους (ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου).
 
Μέχρι στιγμής δεν μας δόθηκε καμία απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και -αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μιχαηλίδου που υποτίθεται ότι είναι αρμόδια για την ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή κατηγορία συμπολιτών μας.
 
Η μόνη απάντηση είναι αυτή που έστειλε σήμερα ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών, ότι το Υπουργείο του έχει εκδώσει πρόσκληση προς τους δήμους με τίτλο «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία -πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» στην οποία μπορούν να κάνουν αίτηση οι δήμοι ώστε να ενισχύσουν τους δημότες τους με ψηφιακές ευκολίες.
 
Αυτή η απάντηση συνιστά εμπαιγμό για τους Ρομά, αφού παραπέμπει στις καλένδες την όποια ενίσχυση για την τηλεκπαίδευση των μαθητών Ρομά και γενικότερα για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επί το λαϊκότερο: «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Για ποια σχολική χρονιά ακριβώς μιλάει ο κ. Πέτσας; Σίγουρα όχι τη φετινή, 2020-21, για την επόμενη 2021-22 ή μήπως τη μεθεπόμενη; Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, ότι οι έλληνες πολίτες Ρομά είναι «αόρατοι» και «ανεπιθύμητοι» για το κράτος της ΝΔ και τα μόνα μέτρα που θεσμοθετούνται και εφαρμόζονται τάχιστα είναι εκείνα που τους στερούν επιδόματα και παροχές που τους είχαν δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.