Ανύπαρκτη η κοινωνική στεγαστική πολιτική στο Ταμείο Ανάκαμψης. Καμία μέριμνα για την στέγαση των πιο αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων

 

Ερώτηση με το παραπάνω θέμα κατέθεσαν στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αναπλ. Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μία μοναδική ευκαιρία να ανακάμψουν οι χώρες μέλη της ΕΕ από τις συνέπειες της πανδημίας και να δημιουργήσουν μόνιμους θεσμούς, υποδομές και πλαίσιο στην οικονομική και κοινωνική ζωή για να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη και σύγκλιση εντός της Ένωσης.
 
Την ευκαιρία αυτή η Ελλάδα, με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», την έχει χάσει σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, συνολικά, του πληθυσμού. Τραγικά υποτιμημένη είναι η κοινωνική στεγαστική πολιτική, προς εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για αδύναμα και μεσαία στρώματα.
 
Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη δημοσίευσή του ο διεθνής φορέας HOUSING EUROPE, εταίρος της ΕΕ σε θέματα πολιτικής για οικονομικά προσιτή κατοικία, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αφιερώνει μόνον περί το 1 δις για πολιτικές ενεργειακής ανακαίνισης κατοικιών, όταν 10 ευρωπαϊκές χώρες αφιερώνουν πάνω από 5 δις. Δίνει δε μόλις 1,3 εκ. για ευάλωτους, που αφορούν στην ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων για αστέγους.
 
Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε και για τις συνεχείς αυξήσεις ενοικίων (+7,2% το 2019 σε σχέση με το 2018, +4,5% το 2020 σε σχέση με το 2019 και + 7,9% το γ’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι αυξήσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), που μειώνει τον αριθμό των κατοικιών οι οποίες διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα ενοικιαζόμενης στέγης, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
 
Είμαστε στην πρώτη θέση, πανευρωπαϊκά, ως προς το ποσοστό εισοδήματος που κατευθύνεται στα έξοδα στέγης (40%) Σε ό,τι, δε, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, οι όροι του «Εξοικονομώ» αποκλείουν τα πιο αδύναμα ή μεσαίας οικονομικής δυνατότητας νοικοκυριά από τις επιχορηγήσεις, κάτι που πλήττει τη σύγκλιση της χώρας εν γένει με τους στόχους της ΕΕ για ενεργειακή αποδοτικότητα του οικιστικού αποθεματος.
 
Η κυβέρνηση επαναπαύεται στη συνέχιση του επιδόματος στέγασης που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ενώ ψηφίζει τον νέο πτωχευτικό κώδικα, και για φυσικά πρόσωπα, με απαράδεκτες δήθεν «διευκολύνσεις» για όσους χάσουν το σπίτι τους.
 
ΟΙ τρεις βουλευτές, ερωτούν τους υπουργούς:
 
α) Εάν θα προβούν σε αναθεώρηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και σε ανακατανομή των πόρων του, ώστε να κατευθυνθούν γενναίες δαπάνες προς την κοινωνική πολιτική και ειδικότερα στην κοινωνική πολιτική στέγης,
 
β) εάν θα συμπεριλάβουν στην κοινωνική στεγαστική πολιτική μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και για την ενίσχυσή τους ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ενοικίων, την έλλειψη κατοικιών προς μακροχρόνια ενοικίαση και την ενεργειακή κρίση και
 
γ) αν ειδικότερα θα εντάξουν στο Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης χωριστό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης διαμερισμάτων με κύριο κριτήριο το εισόδημα των νοικοκυριών και με γρήγορη εκταμίευση των χρημάτων.