Άνθρακες ο θησαυρός για το «εμβληματικό» σχέδιο της κυβέρνησης για την παιδική προστασία, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους.

Τοποθέτηση στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας

 

 

▶️ Τοποθέτηση στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, πρόγραμμα «Κυψέλη», προώθηση της αναδοχής και της υιοθΕσίας, προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ» τόνισε τα εξής:
 
▶️ Άνθρακες ο θησαυρός για το «εμβληματικό» σχέδιο της κυβέρνησης για την παιδική προστασία, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους.
 
▶️ Η κ. Μιχαηλίδου αποκρύπτει εσκεμμένα από τη Βουλή ότι το πρόγραμμα «Κυψέλη» για την προσχολική αγωγή αποδοκιμάστηκε από την επιστημονική κοινότητα, τους εργαζόμενους, τους φορείς.
 
▶️ Μόνο 2.000 ανάπηροι θα έχουν προσωπικό βοηθό, 500 ευρώ μεσοσταθμικά τον μήνα για 3 χρόνια μέσω τρίτων παρόχων, δηλαδή επαναφορά του νόμου για τις πλατφόρμες του κ. Χατζηδάκη.
 
▶️ Η Έκθεση του ΓΛΚ αποκαλύπτει την σοβαρή και επικίνδυνη υποχρηματοδότηση της παιδικής προστασίας και της αναπηρίας.
 
• Ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή με πρωτοφανείς και απαράδεκτες διαδικασίες για χώρα που βρίσκεται εκτός μνημονίου, ανάλογες με αυτές που ακολουθούσε η Βουλή υπό τις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ. Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι ένα επικοινωνιακό σκηνικό, ένα «πουκάμισο αδειανό». Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πανικό για να αλλάξει την ατζέντα.
 
• Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων» εισάγετε λανθασμένες, πρόχειρες και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις. Εμείς προτείνουμε η αναφορά των περιστατικών κακοποίησης να ανατίθεται σε εξωτερική ομάδα αποτελούμενη από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νομικό, κι όχι να γίνεται πεδίο συναλλαγής και διαφθοράς για έναν εργαζόμενο σε δομή.
 
• Για το «νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής» το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», το νομοσχέδιο αφιερώνει τέσσερις μόλις παραγράφους με γενικολογίες για να θεσμοθετήσει ένα πρόγραμμα 100 σελίδων. Αποκρύπτετε εσκεμμένα από τη Βουλή το σχέδιο «ΚΥΨΕΛΗ» διότι αποδοκίμαστηκε από την επιστημονική κοινότητα, τους εργαζόμενους και τους φορείς των δομών. Φέρνετε προς εφαρμογή ένα σχέδιο προσχολικής αγωγής, χωρίς όραμα, φιλοσοφία για την ελληνική πραγματικότητα, ένα επιστημονικά διάτρητο συνονθύλευμα ξένων προγραμμάτων από τη δεκαετία του ΄70 σε αναπτυσσόμενες και μη χώρες που δεν βασίζεται στην ελληνική πραγματικότητα, γνώση και εμπειρία. Οι ελληνικοί βρεφονηπιακοί σταθμούς παρουσιάζονται ως πάρκινγκ παιδιών χωρίς παιδαγωγικό πρόγραμμα και απαξιώνονται έτσι το εξειδικευμένο προσωπικό και τους εργαζόμενους στο σύνολο τους.
 
• Διαφωνούμε και να επιτρέπετε σε άτομα ηλικίας 75 χρόνων να γίνονται ανάδοχοι εφήβων 15 χρονών.
 
• Είμαστε υπέρ του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού του Αναπήρου, όμως δεν ορίζεται πώς επιλέγονται οι ανάπηροι, ποιός αξιολογεί τους προσωπικούς και ποιός είναι ο τρίτος πάροχος. Δηλαδή, πάλι εδώ επαναφέρετε τις πλατφόρμες του κ. Χατζηδάκη, που επεκτείνονται έτσι από τους ντελίβερι στον προσωπικό βοηθό του αναπήρου. Πρόκειται μόνο για 2000 ανάπηρους που θα επωφεληθούν για 3 χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανάπηροι στη χώρα είναι πάνω από 1 εκατ. Με πυροτεχνήματα θα αλλάξετε την ατζέντα; Εμπαίζοντας τους ανάπηρους;
 
• Μας μιλάτε για 50.000 νέες θέσεις βρεφικών σταθμών με 180 εκ. από το Ταμείο. Μήπως ετοιμάζετε ένα νέο φαγοπότι των ιδιωτών εργολάβων;
 
• Συντονιστής Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί στο ΕΚΚΑ. Θα πρέπει να προσλάβετε νέο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσει να υλοποιήσει όλες τις αρμοδιότητες αλλιώς ο νόμος θα είναι κενό γράμμα.
 
• Δημιουργία Στεγών Ημιαυτόνομης διαβίωσης. Πάλι για μετά το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
• Είμαστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης. Αλλά έχουμε πει ξανά και ξανά: οι ανήλικοι έφηβοι των ιδρυμάτων πρέπει να ζουν προστατευμένοι εκεί και να πηγαίνουν σχολείο.
 
• Δυστυχώς, και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει την υποχρηματοδότηση της παιδικής προστασίας (μόνο 8 εκατ.) και της αναπηρίας. Θα δαπανήσετε 188 εκ. € για τα παιδιά, όλα από το Ταμείο Ανάκαμψης από το 2022 και μετά, τα 180 εκ. για τη δημιουργία των θέσεων βρεφικών σταθμών, όταν, μόνο για να πάρετε τα παιδιά που αφήσατε εκτός ΚΔΑΠ και βρεφονηπιακών σταθμών, χρειάζονται 70 εκ. κατ έτος και δεν τα βάζετε. Επίσης δαπανάτε για τον προσωπικό βοηθό του αναπήρου μόνο 42,2 εκ. μόνο, μέσα σε τρία χρόνια. Άνθρακες ο θησαυρός του εμβληματικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.