Μιλώντας στο KONTRA TV και τον Γιώργο Μελιγγώνη, ερωτώμενη για την πανδημία και την κρίση.
Η Δυτική Αττική έχει τα εργασιακά, κοινωνικά, δημογραφικά δεδομένα που εξηγούν γιατί, εφόσον δεν υπήρξε καμία πρόνοια, έγινε η περιοχή κόκκινη ζώνη. Οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας.
Η αδιαφορία της κυβέρνησης για μέτρα προστασίας στη Δυτική Αττική με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και πυκνότητας κατοίκησης δημιούργησε την έκρηξη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προχθές το βράδυ ένα νομοσχέδιο 150 άρθρων σε μια παρωδία κατ επείγοντος, ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, για να θεσμοθετήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Η ΝΔ αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους που παίρνουν προνοιακά επιδόματα μέσα στις γιορτές χωρίς χρήματα, δίνοντάς τους το επίδομα του Δεκεμβρίου στις 31 του μηνός.
Στα σχέδια της κυβέρνησης η περικοπή αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων με την εφαρμογή της αξιολόγησης του αναπήρου στη βάση της λειτουργικότητάς του.
166.000 δικαιούχοι του ΤΕΒΑ και του ΚΕΑ (ΕΕΕ) σε σύνολο 423.000 ωφελούμενων, έχουν πάρει μέσα στο 2020 από καμία έως 3 φορές τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης. Από αυτούς, οι 40.000 δεν έχουν πάρει τίποτε μέσα στο 2020.
Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει για το ΤΕΒΑ την ηλεκτρονική κάρτα αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει αξιοπρέπεια στους ωφελούμενους να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται από την αγορά.
Το σχέδια της κυβέρνησης είναι να ενοποιήσει όλα τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για την ακραία φτώχεια, αποκλείοντας από τις παροχές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά των μεσαίων στρωμάτων.
Αυτή τη στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας: Αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους που παίρνουν προνοιακά επιδόματα μέσα στις γιορτές χωρίς χρήματα, αφού το επίδομα του Δεκεμβρίου θα τους δοθεί στις 31 του μηνός.
Απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δοθεί διπλό επίδομα το Δεκέμβρη στους προνοιακούς αναπήρους που οι περισσότεροι εξαρτώνται από το επίδομα για να επιβιώσουν. Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει τώρα που είναι κλειστά τα ΚΕΠΑ επιδόματα στους νέους αιτούντες χωρίς εξέταση.
Δίνει μέσα στο 2020, έτος πανδημίας, σε 166.000 δικαιούχους του ΤΕΒΑ και του ΚΕΑ (ΕΕΕ) σε σύνολο 423.000 ωφελούμενων, από καμία έως 3 φορές μόνον τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης. Από αυτούς, οι 40.000 δεν έχουν πάρει ούτε μια φορά ό,τι δικαιούνται. Ενώ αρνείται να εφαρμόσει για τους δικαιούχους αυτούς την κάρτα αλληλεγγύης, όπως πλέον της δίνει το δικαίωμα, λόγω πανδημίας, η ΕΕ, ώστε να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται με αξιοπρέπεια από την αγορά.
Η Πανδημία σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. χτυπά περισσότερο τους φτωχούς και τους ακραία φτωχούς και αυτό το βλέπουμε καθαρά σήμερα στη Δυτική Αττική. Μία περιοχή όπου τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ακραίας φτώχειας, ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλων ομάδων πληθυσμού, η πυκνότητα στην κατοίκηση, η λειτουργία μεγάλων εργασιακών χώρων και η αναγκαστική χρήση των ΜΜΜ απαιτούσαν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας που βέβαια η κυβέρνηση δεν έλαβε. Η Δυτική Αττική έχει τα εργασιακά, κοινωνικά, δημογραφικά δεδομένα που εξηγούν γιατί, εφόσον δεν υπήρξε καμία πρόνοια, έγινε η περιοχή κόκκινη ζώνη. Οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόνοια αναδεικνύονται από το σχέδιο Πισσαρίδη πάνω στο οποίο έχει δομηθεί και το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπαγορεύει την ενοποίηση όλων των επιδομάτων πλην των αναπηρικών σε ένα, στο ενιαίο Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα που θα απευθύνεται μόνο στην ακραία φτώχεια. Είναι η πρόταση που έκανε το ΔΝΤ το 2015 και που χτυπά κυρίως τα μεσαία στρώματα που παίρνουν με υψηλά εισοδηματικά όρια επιδόματα όπως του παιδιού και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια παροχές όπως τα σχολικά γεύματα.
Η κυβέρνηση έφερε προχθές το βράδυ ένα νομοσχέδιο 150 άρθρων σε μία παρωδία κατ’ επείγοντος, γιατί κάποια άρθρα έπρεπε να τα είχαν φέρει στη Βουλή πριν από τέσσερις μήνες, ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ορισμένα άρθρα όμως, κρύβουν τεράστιες ανατροπές: θεσμοθετούν την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, την κατάργηση της εκλογής από Συνέλευση των ΔΣ των εργαζόμενων και το πάγωμα του κατώτατου μισθού.